POSLEDNJI SUSRET ĐINĐIĆA I LEGIJE: Premijer i Milorad Ulemek videli su se 15 dana pred atentat, na rođendanu Zoranove supruge


IZVOR: Republika - 11.03.2023 | 21:00


Komandant Jedinice za specijalne operacije, s ružama u rukama, nepozvan došao na slavlje.

Foto: www.profimedia.rs/ATA images/ST/N.Pančić
POSLEDNJI SUSRET ĐINĐIĆA I LEGIJE: Premijer i Milorad Ulemek videli su se 15 dana pred atentat, na rođendanu Zoranove supruge

Premijer Zoran Đinđić proslavio je rođendan supruge Ružice zajedno sa Miloradom Ulemekom Legijom, bivšim komandantom Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji je 15 dana kasnije učestvovao u njegovom ubistvu. Na veselju 25. februara 2003. u zgradi "Cepter", u Ulici kralja Petra u Beogradu, došlo je i do žučne rasprave, a zamalo i tuče između Legije i Vladimira Bebe Popovića, bivšeg šefa Biroa za komunikacije u Đinđićevoj vladi.

Đinđići su tada napravili slavlje za mali broj odabranih ljudi da bi iznenada na žurku, nepozvan, banuo i Legija.

- Na proslavi Ružičinog rođendana bili su Beba Popović s devojkom, Zoran Janjušević, nekadašnji savetnik u Đinđićevoj vladi, Nemanja Kolesar, bivši šef kabineta ubijenog srpskog premijera, kao i Milan Janković poznatiji kao Filip Cepter. Đinđić još nije supruzi ni poklon uručio, kad se iznenada na vratima pojavio Ulemek - priča sagovornik Republike.

O sastanku pričao i Đinđićev telohranitelj

Srđan Babić, član Đinđićevog obezbeđenja i bivši Legijin bezbednjak u JSO, govorio je o proslavi rođendana u zgradi "Ceptera" na suđenju za ubistvo premijera pred Specijalnim sudom u Beogradu, ali nije iznosio detalje. Babić je odgovarao na pitanja Nenada Vukasovića, advokata Zvezdana Jovanovića.
Advokat Vukasović: Da li je svedoku poznato da li je premijer Zoran Đinđić imao kontakte s Miloradom Lukovićem Legijom?
Babić: Da.
Advokat Vukasović: Da li može da kaže gde su bili ti kontakti?
Babić: U zgradi Vlade i zgradi Filipa Ceptera u Kralja Petra. Za susret u "Cepteru" mislim da je u pitanju bio nečiji rođendan. Zaista ne znam detalje jer ja, kao lično obezbeđenje, ostajem van, kod vozila.

Kako dodaje, pripadnici Đinđićevog obezbeđenja zbunili su se kad su ugledali tadašnjeg komandanta JSO, pa su o tome odmah obavestili premijera, koji je trebalo da donese konačnu odluku o tome da li će Legija prisustvovati rođendanskom slavlju.

- Članovi obezbeđenja rekli su Đinđiću: "Došao je Legija, šta da radimo? Doneo je i poklon za gospođu Ružicu, u rukama drži buket ruža." Premijer im je kratko odgovorio: "Pustite ga da uđe, šta sad da radimo" - priseća se naš izvor.

Skromna proslava za odabranu grupu prolazila je u priči i šalama, mada je bilo i ozbiljnih razgovora u vezi s poslovnim temama. Međutim, u jednom trenutku zamalo nije došlo do pesničenja.

- Cepter se okupljenima žalio na poslovne probleme. Pričao je da ima problema s bankama i poveriocima. U razgovor se tad uključio i Legija, koji mu je rekao: "Mi to lako rešavamo, isečemo prste." Ubrzo se Legija sukobio s konobarom jer mu je ponudio meso, a komandant JSO je postio. Tada je Beba Popović uskočio u odbranu konobara i pitao Legiju: "A je l' ubijate sredom i petkom?" Legija je odmah skočio da se obračuna s Popovićem, a nije ustuknuo ni Đinđićev savetnik - kaže sagovornik Republike.

NE PROPUSTITE SPECIJALNI DODATAK "SVE TAJNE ATENTATA NA ĐINĐIĆA" UZ SUTRAŠNJI BROJ SRPSKOG TELEGRAFA

* Izveštaj o 12. martu 2003. koji je CIA sakrila

* Svađa klanova u MUP streljala premijera

* Bagzi liderima DOS dao 6.000.000E

* Legijin upad na Ružičin rođendan

* Sedam misterija ostalo nerazjašnjeno

* Guri: Ulemeka hteli da ubiju kad se predao

NA 12 STRANA