22 STEPENA ISPOD NULE! Jutros izmerene ekstremno niske temperature, OVDE je jutros najhladnije


IZVOR: Republika - 09.02.2023 | 06:37


Upaljen meteo alarm.

Foto: pixabay.com
22 STEPENA ISPOD NULE! Jutros izmerene ekstremno niske temperature, OVDE je jutros najhladnije

U Srbiji jutro hladno sa mrazom, tokom dana pretežno sunčano i hladno, u Negotinskoj Krajini umereno do potpuno oblačno. Vetar slab i umeren istočni i jugoistočni, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju povremeno i jak.

Jutarnja temperatura od -12 do -5 stepeni, a najviša od 1 do 3 stepena. Slično vreme i u Beogradu - ujutru umeren mraz, tokom dana pretežno sunčano i hladno uz slab i umeren istočni i jugoistočni vetar.

Jutarnja temperatura od -9 do -5 stepeni, a najviša dnevna oko 1 stepen.

Temperature ovoga jutra su u minusu, a najhladnije je u Sjenici gde je izmereno čak 22 stepena ispod nule.

Na Kopaoniku je, prema merenjima RHMZ minus 15 stepeni, u Vranju i na Zlatiboru, Crnom Vrhu, u Dimitrovgradu, Kuršumliji, izmereno je 11 stepena ispod nule. Veoma hladno jutro i niske temperature su većem delu Srbije, tako je i u Požegi i Leskovcu (-10), Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu (-9).

Foto: RHMZ

 

 

- Do subote ujutru umeren i jak mraz, u većini mesta od -12 do -5 stepeni, u planinskim predelima i na Pešteru i do -20 stepeni. Za vikend porast dnevne temperature, dok će jutarnji mrazevi biti u slablјenju od nedelјe - navodi se u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

Zbog ekstremno niskih temperatura u celoj Srbiji upaljen je meteo alarm. Narandžasto upozorenje na snazi je u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru Kosova i Metohije. U ostalim delovima naše države upaljen je žuti meteo alarm.

Foto: RHMZ

 

 

Kako se navodi na sajtu RHMZ narandžasto upozorenje znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi RHMZ.

Takođe, žuto upozorenje, koje je na snazi u većem delu Srbije, znači da vreme može biti potencijalno opasno.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - objavljeno je na sajtu RHMZ.

Vreme u narednim danima

U subotu se posle podne očekuje postepeno naoblačenje sa severa, koje će krajem dana i tokom noći ka nedelji, kao i u nedelju, usloviti slabe padavine: u nižim predelima kišu, u brdsko-planinskim sneg.

U ponedeljak je najavljen prestanak padavina i razvedravanje, suvo sa dužim sunčanim intervalima.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima u Srbiji se očekuje mraz, dok će se temperature u većini mesta kretati od -12 do - 5 stepeni, u planinskim predelima i na Pešteru i do -20 stepeni.

BONUS VIDEO: