AIRBNB NAM UVEO SANKCIJE?! Opšta pometnja nastala oko rezervacije smeštaja: "Sistem automatski blokira SRBIJU I RUSIJU"!?


IZVOR: Jovana BRANKOVIĆ - 20.12.2022 | 12:25


Oglasili su se i iz popularne platforme za bukiranje smeštaja.

Foto: shutterstock
AIRBNB NAM UVEO SANKCIJE?! Opšta pometnja nastala oko rezervacije smeštaja: "Sistem automatski blokira SRBIJU I RUSIJU"!?

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija da je popularna platforma za oglašavanje smeštaja i nekretnina AirBnb uvela sankcije našoj zemlji, rešili smo da ovo i proverimo. 

Naime, navodno se jedan srpski državljanin našao u nezgodnoj situaciji, jer nije mogao da rezerviše smeštaj, a iz njihovog Centra za podršku usledila je šokantna poruka. 

Hvala vam što ste čekali i izvinjavam se zbog ove neprijatnosti. Nakon provere, naš sistem je otkrio da se vaš način plaćanja nalazi u zemlji koja je trenutno pod sankcijama. Moraćete da promenite način plaćanja ako želite da izvršite ovu rezervaciju - navodno je odgovor koji je dobio od Centra za podršku Air Bnb.

Nakon što je pitao na koje se to tačno zemlje odnosi i kakve tačno sankcije, navodno je stigao još jedan odgovor:

- Ako sistem detektuje (plaćanje) iz Srbije i Rusije, automatski blokira - navodi se.

Foto: Printscreen/Twitter

Airbnb uveo sankcije Srbiji?

AirBnb kaže: Samo za Rusiju i Belorusiju!

Nakon ove informacije, stupili smo u kontakt sa AirBnb koji su, pre svega izrazili volju, da konkretan slučaj reše. Ipak, kažu, sancije važe samo za Rusiju i Belorusiju.

Nažalost, nismo u mogućnosti da ispitamo konkretan slučaj korisnika koji ste spomenuli bez informacija o nalogu. Međutim, mogu da pojasnim da Airbnb ne postavlja nikakva ograničenja, niti sankcije na metode plaćanja iz Srbije. Poštujemo sankcije koje utiču na finansijske institucije u Rusiji i Belorusiji - ističu.

Foto: Tanjug/AP

Ruska zastava

Sankcije Rusiji istaknute i na sajtu

Zabrana plaćanja iz Rusije istaknuta je i na njihovoj platformi. 

Zbog nedavnih propisa, Airbnb više ne može da obrađuje transakcije povezane sa određenim finansijskim institucijama u Rusiji i Belorusiji. Ovo je stalna situacija i mi ćemo dati dalje smernice kako dobijemo više informacija.

Dalje navode da ovo može uticati na korisnike koji nude iznajmljivanja posredstvom AirBnb-a ukoliko gosti iz ove zemlje ne budu mogli da izvrše isplatu. Navode da je u tom slučaju neophodno promeniti nalin plaćanja ili sačekati da se transakcija obradi kada sankcije budu ukinute.

Slično, gostima kojima plaćanje bude odbijeno savetuje se da promene metod plaćanja. 

BONUS VIDEO: