PORODILJE STRAŠNO GREŠE! U Srbiji se svako treće dete rodi na carski rez: Otkrivamo zašto to nije dobro!


IZVOR: Republika - 11.12.2022 | 12:18


Lekari u većini zemalja Evrope moraju da opravdaju carski rez, dok kod nas prema protokolu to se ne radi.

Foto: Shutterstock
PORODILJE STRAŠNO GREŠE! U Srbiji se svako treće dete rodi na carski rez: Otkrivamo zašto to nije dobro!

U Srbiji je u 2021. godini gotovo svako treće dete na svet došlo carskim rezom. Naime, od 59.854 obavljenih porođaja, čak 17.563 je završeno hiruškim putem.

I dok u većini evropskih država žene na carski rez mogu da računaju samo ako je to zaista neophodno, odnosno ako su ugroženi živote majke i bebe, u Srbiji je, bar se tako čini,  često dovoljno da trudnica samo poželi da prespava porođaj i ta želja će joj biti ispunjena.

Doktorka Snežana Rakić iz GAK "Narodni front" kaže da je tačno da Srbija, u ovom pogledu, bar kada je Evropa u pitanju, dosta "beži", jer se broj porođaja koji se završavaju carskim rezom u ovom delu sveta kreće oko 15 odsto.

Na pitanje da li su trudnoće u Srbiji zaista toliko komlikovane da gorovo svako treće dete zaista mora na svet da dođe na jedan ovakav način ili smo država gde se ženama udovoljava da dete rode "bez da osete porođajni bol", ona kaže:

- Carski rez nikad ne bi trebalo da se radi po želji trudnica, već bi o tome trebalo da odluče lekari, ali činjenica je da se sigurno jedno 5 odsto porođaja na carski rez obavi a da za tim nema potrebe. Carski rez se nekad obavi i preventivno, ima i onih koji se obave u toj, kako se to kaže "sivoj zoni" kad realno ne bi trebalo, ali zbog mogućih komplikacija se i obavi. U svetu, lekari moraju da opravdaju carski rez, dok kod nas prema protokolu to se ne radi, pa daje i veću slobodu lekaru. Sa druge strane, granica rađanja se kod nas i podigla, sve je više trudnica od 35 godina i starijih, tako da imamo i sve više rizničnih trudnoća - priča za "Republiku" Snežana Rakić.

Foto: TV Pink

Snežana Rakić

Ona kaže da bez obzira što većina žena misli da je carski rez rešenje za porođajni bol da to i nije baš tako i da na njemu ne bi trebalo insistirati.

- Danas se carski rez smatra bezbednom operacijom, ali ja često imam da kažem, da u ginekologiji ništa ne može da pođe po zlu kao što može carski rez. Tu su moguće embolije i još mnoge druge komplikacije. Takođe, žene ne znaju koliko rana od carskog boli, i duže i više, nego što je slučaj sa porođajnim bolom. Dakle, carski rez nije alternativa da se prevaziđe porođajni bol. Sa druge strane, pokazalo se da su deca koja su rođena carskim rezom koji nije bio neophodan, zbog činjenice da ne prolaze normalni porođajni kanal, mnogo podložnija alergijama i ekcemima, kao i astmi (...) nakon porođaja - kaže ona.

Ona kaže da postoje jasne indikacije kad bi trebalo porodilju podvrgnuti carskom rezu.

- To su sva ona stanja gde su životi majke ili bebe ugroženi: sva krvarenja u akušerstvu, prevremeno odlubljivanje normalno usađene posteljice, placenta previja (nisko usađena placenta u materici), preeklampsija, hipertenzivni sindromi, opstetička stanja, kad je uska karlica, pri kojima je vaginalni porođaj nemoguć - kaže doktorka.

Bonus video