SRPSKI HEROJ SA SEVERA: Nenad Đurić postao simbol progona našeg naroda u južnoj pokrajini


IZVOR: K. BLAGOVIĆ - B. BOJIĆ - 05.11.2022 | 05:15


Poslao poruku svim Srbima na Kosmetu.

Foto: kosovo online
SRPSKI HEROJ SA SEVERA: Nenad Đurić postao simbol progona našeg naroda u južnoj pokrajini

Ja sam rođen ovde, ovde mi je porodica i sve moje. Nema te cene i ucene kojom se to može prodati i predati...

Ovo je poruka svim Srbima na Kosovu i Metohiji Nenada Đurića (46), časnog policajca i srpskog Obilića, koji je postao simbol progona našeg naroda u južnoj pokrajini.

MIMO OVLAŠĆENJA

Đurić, regionalni direktor kosovske policije u Severnoj Mitrovici, odbio je da ide protiv Srba i da ih kažnjava jer nisu preregistrovali svoja vozila sa srpskih na kosovske tablice. Zbog toga ga je Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, smenio, mimo svih svojih ovlašćenja, i udaljio iz policije! Time je Kurti, kao i po mnogo čemu drugom, brutalno zgazio Briselski sporazum jer, prema tom sporazumu, direktora policije na severu KiM postavlja (pa i smenjuje) isključivo odluka četiri gradonačelnika srpskih opština na toj teritoriji.

Đurić je juče za Republiku poručio da bi ponovo sve učinio isto.

- Nisam se dvoumio. Postupio sam ispravno i časno, biću uvek uz svoj narod na Kosovu bez obzira na sve - rekao nam je Nenad.

On se juče obratio i na vanrednoj konferenciji u Severnoj Mitrovici, zajedno s predstavnicima Srpske liste:

- Ja sam rođen ovde, ovde mi je porodica i sve moje. Nema te cene kojom se to može prodati i predati. Moje poreklo mi ne dozvoljava da budem nešto drugo i nema te ucene koja to može da promeni. Želim da se zahvalim svima koji su mi pružili podršku i porodici, koja mi drži taj stub ljubavi prema svemu što je sveto. Kolegama i prijateljima takođe. Želim da se zahvalim mojoj državi Srbiji i predsedniku Vučiću, ne želim više da budem deo laži i ne želim više da budem deo kosovske policije, želim da čista čela i obraza izađem pred božji sud.

Ivanović: Ima veliki ugled u narodu

Milan Ivanović, nekadašnji političar, načelnik grudnog odeljenja i KOVID centra u bolnici u Mitrovici, kaže za Republiku da je Đurić pravi policajac, hrabar, da uživa ugled u narodu.

- Na njegov rad nikad nije bilo primedbi. S druge strane, Ćorac iz Leposavića je rekao da hoće da razmisli 24 sata. Oni koji ugrožavaju nacionalni interes zemlje ne mogu da primaju platu, da imaju zdravstveno... Taj Ćorac ima platu od Srbije. Ovde je biti ili ne biti. Da li će se etničko čišćenje završiti na Kosovu, a Ćorac hoće da razmisli 24 sata - rekao nam je Ivanović, govoreći o Đuriću, ali i njegovom kolegi kom je Priština ponudila da nasledi smenjenog policajca.

LAŽNO OBRAZLOŽENJE

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Podsetimo, Đurić je rekao da policija na severu Kosova neće sprovoditi odluku o podeli opomena vozačima s KM tablicama jer je ta odluka politička i usmerena protiv srpske zajednice. Odmah je usledila brutalna reakcija vlasti u Prištini i on je suspendovan, pod besmislenim obrazloženjem i optužbama za sabotažu i pozivanje na otpor.

Mediji pišu da je Kurti ovu poziciju ponudio drugom Srbinu - Miloradu Ćorcu, koji je rekao da će za 24 sata saopštiti šta je odlučio.

Đurićeva biografija

- završio srednju elektrotehničku školu

- diplomirao na Pravnom fakultetu

- u policiji je od 2003.

- poslednjih devet godina je na poziciji komandira

- bio komandir i u Zvečanu

- regionalni direktor kosovske policije za sever KiM

- posle Kurtijeve odluke vratio uniformu i napustio službu

- oženjen, otac dvoje dece