HTELI DA OSRAMOTE SRBIJU, OVAKO IM SE VRATILO! Sud u Strazburu: Srbija nije prekršila pravo novinara!


IZVOR: Republika - 06.09.2022 | 14:54


Četvoro novinara iz Srbije žalilo se Evropskom sudu za ljudska prava kako bi pokazalo da su nedodirljivi, ali im se to obilo o glavu.

Foto: Youtube printscreen
HTELI DA OSRAMOTE SRBIJU, OVAKO IM SE VRATILO! Sud u Strazburu: Srbija nije prekršila pravo novinara!

Četvoro novinara i aktivista civilnog sektora – Ilir Gaši, Vukašin Obradović, Antonela Riha i Tamara Skroza – podnelo je predstavku zbog, kako kažu, toga što su državni organi propustili da ispune svoju obavezu i zaštite ih od pretnji i medijske kampanje protiv njih.

Međutim, Evropski sud za ljudska prava odlučio je da država nije prekršila nijedno pravo time što ih nije zaštitila od pretnji i kampanje u tabloidima.

Podsetimo, ovi aktivisti su insistirali na tome da prolaze kroz medijskog "toplog zeca", samo zbog toga što se u tabloidima i na određenim televizijama pisalo i pričalo o njihovim aktivnostima i stavovima.

Foto: youtube.com/printscreen

Antonela Riha

Budući da su navikli da uvek bude po njihovom i da je na njihovoj strani međunarodna zajednica, obratili su se sudu u Strazburu, puni samopouzdanja, očekujući da će uspeti u svojim namerama da Srbiju prikažu kao zemlju javne sramote, u kojoj su prava novinara ugrožena.

Međutim, njihov naum da osramote u međunarodnoj javnosti pravni sistem Srbije vratio im se kao bumerang, kao i težnja da zabrane kritiku na svoj račun.

Odluka suda u Strazburu je samo potvrdila koliko pogrešno veruju u to da su nedodirljivi.

- I to da niko ne sme da ih dira traje od devedesetih pa nadalje. Svi se menjaju, samo oni ostaju isti. Čak su i od političara gori! - naveo je jedan od izvora upućen u presudu Evropskog suda za ljudska prava.

Nakon što se saznalo za odluku suda, ovi novinari su brže - bolje potrčali u tajkunske medije, kako bi na sav glas govorili o tome kako su nepravedno zapostavljeni kao i to da će nastaviti da se "bore" za svoja prava.

- Građansku parnicu nisu pokrenuli, zato što im primarni cilj nije bila zaštita njih samih, niti naknada štete, već delovanje u javnom interesu, da bi se zaštitilo pravo na slobodu izražavanja i krhka demokratija u Srbiji - navodi se u saopštenju koje su dostavili medijima, a koje je objavljeno u tekstu na portalu N1.

- Postavlja se pitanje šta je to "delovanje u javnom interesu". Čini se da je njihov javni interes zapravo želja da osramote sopstvenu državu, jer im ni odluka našeg tužilaštva nije bila dovoljna - zaključuje izvor upućen u odluku suda u Strazburu.

Dok guše slobode drugih novinara i građana, potpuno licemerno se zalažu za svoju, vređajući druge novinare i govoreći da njihova izveštavanja "prevazilaze običnu uvredu". 

Podsetimo, jedna od novinara koji su se žalili Sudu u Strazburu bila je Antonela Riha, poznata po tome što je rekla da bi bilo bolje da gledamo "Aidu" nego "Daru iz Jasenovca", insistirala na krečenju morala posvećenog Ratku Mladiću, kao i neko ko je odmah reagovao negativno na konstataciju poglavara SPC patrijarha Porfirija da bi veronauka umesto nastavnog programa trebalo da postane klasičan školski predmet.