VINČANSKE FIGURE IZ PLOČNIKA aukcijske kuće prodaju u bescenje: MISTERIJA figura koje datiraju 5.000 godina pre nove ere!


IZVOR: Republika - 04.09.2022 | 11:34


Na desetine figura koje datiraju još iz neolita, odnosno između 5000 i 4000 godina pre nove ere, a koje su navodno pronađene u Srbiji, dobar deo i na vinčanskom lokalitetu Pločnik kod Prokuplja, mogu se za par hiljada dolara pazariti na sajtu aukcijske kuće “Sotheby”.

Foto: Printscreen
VINČANSKE FIGURE IZ PLOČNIKA aukcijske kuće prodaju u bescenje: MISTERIJA figura koje datiraju 5.000 godina pre nove ere!

Na sajtu londonske aukcijske kuće "Sotheby" mogu se pronaći predmeti za koje se navodi da su sa vinčanskog lokaliteta Pločnik kod Prokuplja, a njihova cena daleko je od one realne, pa se tako za nekoliko stotina hiljada dinara, u najbolju ruku, mogu pazariti predmeti velike vrednosti.

Pitanje autentičnosti ostaje u vazduhu, budući da je gotovo nemoguće utvrditi je putem fotografija na sajtu, ali uzevši u obzir da se radi o renomiranoj aukcijskoj kući, mala je verovatnoća da treba sumnjati u originalnost predmeta.

Ono što predstavlja problem je kako se predmeti velike vrednosti, koji pripadaju državi Srbiji, nalaze u privatnim aukcijskim kućama, i da li država sve više ima problema sa legalnim iskopavanjima.

Pločnik je važno arheološko nalazište u Srbiji i na njemu su otkriveni predmeti koji datiraju iz mlađeg kamenog doba, a početkom 2009. godine na ovoj lokaciji započela je rekonstrukcija neolitskog sela, čiji su ostaci pronađeni iskopavanjem.

Jasno je od kolike su važnosti predmeti koji bivaju pronađeni na ovom lokalitetu, i stoga je zabrinjavajuće da se oko desetina figura, za koje piše da potiču odavde, mogu kupiti budzašto u Londonu.

Kako se navodi na sajtu, figure datiraju još iz neolita, odnosno između 5000 i 4000 godina pre nove ere, a navodno su pronađene u Srbiji, dobar deo na vinčanskom lokalitetu Pločnik kod Prokuplja. POGLEDAJ GALERIJU

- Sve je to teško dokazivo, između ostalog te figure i ne mora da su sa naših prostora, što naravno ne znači da nisu. Koliko sam ja video, u opisu tih figura piše Vinča Pločnik, što može da označava period, a ne lokalitet. Tu nastaje problem, jer mi sve i da želimo da tražimo povraćaj, aukcijska kuća koja prodaje gleda da se pokrije papirima, pa tamo piše da se figure prodaju iz neke privatne kolekcije, da su vlasnici promenjeni i da novi vlasnik to želi da proda - kaže Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, prenose Južne vesti.

Kada bi Srbija htela da traži povraćaj tih figura, traži se dokaz da je to baš iz te zemlje i to je veliki problem kod arheoloških predmeta, jer je teško dokazivo da su sa nekog našeg lokaliteta, a ne iz Rumunije ili neke druge zemlje, gde su takođe pronađeni ostaci vinčanske kulture.

- Institucije nemaju uvid u ilegalnu trgovinu tih predmeta i teško je znati šta je sve izneto iz zemlje. Neko to iskopa negde, uspe da prokrijumčari preko granice i to proda u inostranstvu. Najveći problem je sprečiti krađu i nelegalna iskopavanja sa lokaliteta, a kada se to desi i iznese iz zemlje, teško se to vraća - dodaje Crnobrnja, pišu Južne vesti.

Inače, na sajtu aukcijske kuće "Sotheby" ispod figura piše da su 50-ih i 60-ih godina prošlog veka došle u privatne ruke najčešće kolekcionara iz Austrije, a naredni vlasnik je figuru otkupio početkom 90-ih.

KONVENCIJA KAO ZAŠTITA

Upravo zbog ovakvih stvari i kako bi predupredila iznošenje predmeta koji su od velikog kulturnog i istorijskog značaja, Srbija je uvela - Konvenciju o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza i prenosa svojine kulturnih dobara.

Ova konvencija datira iz 1970. godine, a potpisana je 1972.

 prihvatila i potpisala 2 godine kasnije, 1972. godine.

PLOČNIK POSEBAN

Po mišljenju svetskih arheologa i istraživača koji se bave razvojem metalurgije u istoriji ljudske civilizacije, kod Pločnika se prvi put u Evropi, a možda i u celom svetu, topio bakar od kojeg su izrađivani upotrebni i ukrasni predmeti - više od 5000 godina pre Hrista, prenose Južne vesti.

Arheolozi smatraju da ovo je bilo veliko naselje, jer su do sada otkrivene i velike keramičarske radionice i pronađen je veliki broj predmeta iz tog perioda.