DA L' JE GUČA ILI "GUČI"? Duša puna, ali džep očas posla prazan


IZVOR: Republika - 09.08.2022 | 20:15


U beogradskim restoranima čuvenim po jagnjetini kilo košta 2.500 dinara, a u Guči, na upravo završenom Saboru trubača, cena je bila 3.800 dinara. Jedni bi rekli pljačka, drugi da onaj ko hoće da ide u Guču treba da bude spreman da plati skuplje sve što tamo pojede i popije jer, uz to, dobija i trubače, a često i igračicu da nahrani i oči.

Foto: RINA
DA L' JE GUČA ILI "GUČI"? Duša puna, ali džep očas posla prazan

Mnoge je, međutim, ponela atmosfera, pa su se hvatali za džep i kad nisu hteli i na kraju ih je bolela glava, ne od pića, već kad su videli koliko su potrošili. S druge strane, zaista je bilo bezobraznih ugostitelja, koji bi za tri dana da zarade kao za mesec ili dva.

Kako je za Srpski telegraf ispričao vlasnik jedne šatre, koji je angažovao i trubački orkestar (srednjeg kvaliteta, priznaje) i igračicu (e ona mi je vrhunska, kaže), sve je poskupelo, pa je morao i on.

Foto: RINA

 

 

- U odnosu na prošlu godinu digao sam cene sigurno 30 odsto. Šta da radim. Pa samo ovaj što mi peče meso uzeo mi je 350 evra za ova tri dana. Znate li vi koliko porcija kupusa, ćevapa ili pečenja ja moram da prodam da bih toliko zaradio. Ljudi misle kilo jagnjetine gotovo 4.000 dinara, skupo je, kao da to sve ide meni. Ne pitajte koji su troškovi - priča nam ovaj gazda i nastavlja:

- Nisam primetio da se neko žalio na skupoću. Pa, brate, jednom godišnje dođe ovde na trubače. Tu mi je i Caca, vidi kako igra, kažu gosti da bi ceo dan sedeli samo da je gledaju.

Foto: RINA

 

 

Pod drugim šatorom, stotinak metara dalje, Ivan Milanović iz Beograda kaže nam da je došao s devojkom. Prvi put je u Guči.

- Jeste skupo. Ma šta skupo, papreno je. Ali mi smo poneli 100 evra, pa koliko izdržimo. Posle idemo ispred prodavnice - objašnjava naš sagovornik.

Ujutru jeftinije

Ovogodišnji Sabor obeležile su i velike razlike u cenama, zavisno od toga koje je doba dana. Kao nikada ranije, od mesta do mesta, piće (čitaj rakija) moglo se popiti u jutarnjim satima upola jeftinije nego posle 17 časova. Bilo je toga i ranije, ali ne u ovoj meri.

BONUS VIDEO