Zaštitnik građana kontroliše nadležne organe zbog deteta nađenog u fontani


IZVOR: Republika - 01.08.2022 | 13:15


Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, na osnovu informacija iz medija da je uhapšen muškarac koji je svoje dete terao da prosi i kaznio tako što ga je skinuo golog i ostavio u fontani na Novom Beogradu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad Beograd.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Zaštitnik građana kontroliše nadležne organe zbog deteta nađenog u fontani

Zaštitnik građana je iz medija došao do saznanja da je dete (9) nađeno golo i u veoma lošem zdravstvenom stanju u fontani na Novom Beogradu, kao i da ga je otac često otimao iz Doma za decu bez roditeljskog staranja, terao da prosi i tukao kada mu ne bi doneo dovoljno novca. 

Od Gradskog centra za socijalni rad Beograda Zaštitnik građana traži da mu roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj o postupanju nadležnog odeljenja Centra za socijalni rad u konkretnom slučaju, uz dostavljanje relevantne dokumentacije.

U oviru postupka, a u duhu dobre saradnje imajući u vidu zajednički interes i obavezu svih državnih organa Republike Srbije da preduzimaju aktivnosti i razmenjuju informacije u cilju zaštite ljudskih prava, a posebno prava deteta, Zaštinik građana je od Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima zatražio da mu u roku od 15 dana dostavi informacije o eventualnom postupanju u ovom slučaju.

Isto tako, Zaštitnik građana je u duhu dobre saradnje od Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu zatražio da ga u što kraćem roku izvesti o svim okolnostima lišenja slobode oca deteta, o tome da li je protiv njega ranije vođen krivični postupak i za koje krivično delo, kao i koji je eventualni ishod tih postupka.