SVE JE VIŠE BOLESNIKA, U BATAJNICI SE UDVOSTRUČIO BROJ! Dr Adžić Vukičević: Očekuje se dalji porast obolelih od kovida, omikron soj je jako teško izbeći


IZVOR: Republika - 09.07.2022 | 08:17


U poslednjih 10 dana u kovid-bolnici u Batajnici udvostručio se broj obolelih. Profesorka dr Tatjana Adžić Vukičević očekuje dalji porast broja prijema, s obzirom na povećanje broja inficiranih, ali kaže da su sada kliničke slike kovida 19 dosta blaže, znatno su manje potrebe za kiseonikom, hospitalizacija kraće traje, manje je smrtnih ishoda

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
SVE JE VIŠE BOLESNIKA, U BATAJNICI SE UDVOSTRUČIO BROJ! Dr Adžić Vukičević: Očekuje se dalji porast obolelih od kovida, omikron soj je jako teško izbeći

U ovoj bolnici je sada 60 obolelih sa srednje teškom kliničkom slikom, što je gotovo polovina od oko 140 ukupno hospitalizovanih u celoj Srbiji.

Primećuje se, međutim, da poslednjih dana raste i broj pacijenata na respiratorima, pa ih je sada 15, što je duplo više nego na početku ove sedmice.

U prijemno-trijažni centar Kovid-bolnice Batajnica dolaze bolesnici različitih godina starosti, komorbiditeta i vakcinalnog statusa - kaže profesorka Adžić Vukičević za Novosti.

- Zahvaljujući odličnim antivirusnim lekovima, koji ukoliko se daju bolesncima prvih dana od početka simptoma, značajno se smanjuju broj hospitalizovanih. Praktično, primaju se na hospitalno lečenje oni koji su zaraženi u nekoj od bolnica gde su prethodno lečeni, potom stariji bolesnici sa velikim brojem pridruženih bolesti i onkološki pacijenti.

Foto: Tanjug/AP

Kovid bolnica

Novi podtipovi omikrona BA.4 i BA.5, koji su pokrenuli novi talas obolevanja u više od 110 zemalja, sigurno će, kaže prof. Adžić Vukičević, biti izolovani i kod nas, a možda su već u cirkulaciji. Iako preliminarni podaci iz sveta pokazuju da se oni, za razliku od "običnog" omikrona, spuštaju i na donje disajne organe, kod nas se to još ne primećuje u kliničkoj praksi.

- Novi sojevi znatno ređe u odnosu na delta soj i sve ostale napadaju donje respiratorne puteve. Najčešće daju upale sinusa, ždrela, a znatno manje upale pluća. Nijedan soj, niti podtip virusa korona nije dao, niti će dati tako tešku kliničku sliku kakvu je izazivao delta soj. Teško i najteže obolelima od delta soja praktično da i nije bilo pomoći, uprkos lečenju. Jedino su šansu imali, primetno zabeleženu, oni koji su bili vakcinisani - kaže profesorka Adžić Vukičević.

Omikron jako teško zaobići

Sada je u bolnicama podjednak broj nevakcinisanih i vakcinisanih, jer sada aktuelni sojevi zaobilaze imunitet stečen vakcinacijom ili posle preležanog kovida 19.

Usuđujem se da kažem da je omikron soj virusa jako teško izbeći - navodi prof. Adžić Vukičević.

Neki se čak razbolevaju po dva ili više puta zbog omikrona, i to mlađi i zdravi ljudi bez pridruženih bolesti. Svakako da će situacija biti znatno povoljnija u kontroli ovog podtipa virusa, nakon primene polivalentne vakcine protiv SARS-CoV-2 virusa, koja se očekuje početkom jeseni.

Osnovna karakteristika novih podtipova omikrona je ta da se neverovatno brzo šire. Doktorka Adžić Vukičević kaže čak nekoliko desetina puta brže nego ostali sojevi korone:

Dobro je to što su u većini slučajeva kliničke slike veoma blage. Sve ovo govori u prilog postojanja blage virusne infekcije koja se u najvećem broju slučajeva može lečiti ambulantno i bez većih posledica, kakve smo viđali u protekle dve i po godine. 

BONUS VIDEO: