GDE SVE MOŽETE SA 15.000? Kako na najbolji način da iskoristite vaučer države


IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 27.06.2022 | 19:15


Za ovaj novac, uz manju doplatu, priuštite sebi bogovski odmor

Foto: Profimedia
GDE SVE MOŽETE SA 15.000? Kako na najbolji način da iskoristite vaučer države

 

Velike gužve bile su juče u poštama širom Srbije jer je počela prijava za novi krug vaučera za odmor u Srbiji, ovog puta debelo uvećanih. Umesto dosadašnjih 5.000 dinara, oko 200.000 građana odsad može da računa na trostruko veći iznos. Ono što je posebno važno, i 95.000 ljudi koji su ranije aplicirali i dobili pomenutih 5.000 dinara mogu da se prijave za preostalih 10.000.

Republika vam pomaže da na najbolji način iskoristite 15.000 dinara od države. Ovo su neki predlozi...

BANJE

U većini srpskih banja otvoreni su moderni objekti, s velnes i spa centrima i bazenima, u kojima smeštaj nije preterano skup. Našli smo nekoliko primera da se za 15.000 dinara mogu dobiti tri noćenja za porodicu u objektima koji imaju pomenute sadržaje.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Banja

Dakle, ostaje vam da doplatite za dve noći pošto je minimum za prijavu za vaučer pet noćenja. Ako možete bez bazena na odmoru, moći ćete da spojite i četiri-pet dana od državnih para isplaćenih samo jednom članu porodice.

SELA

Od početka pandemije koronavirusa građani su se masovno okrenuli selima, što je podiglo cene. Međutim, i dalje je seoski turizam najjeftiniji. Samo noćenje može se naći za 10-15 evra, polupansion za 20-25, a ako hoćete i ručak, to će vas stajati do 500 dinara po osobi.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Priroda

Tako za 15.000 dinara ili oko 130 evra možete, zavisno od tražene usluge, da letujete i sedam ili više dana.

JEZERA

Oduvek su bila na ceni, pa, za razliku od sela, tamo za vaučer možete da dobijete maksimalno pet-šest noćenja (20 evra po osobi) ili ako tražite i obrok, dva-tri, eventualno četiri noćenja, zavisno od smeštaja.

Foto: Republika/M. JOVANOVIĆ

Srebrno jezero

U hotelima su cena znatno veće, te, u proseku, dvokrevetna soba (noćenje s doručkom) staje od 6.000 do 8.000 dinara.

PLANINE

Ovde su cene najšarenije. Na najskupljim planinama (Kopaonik i Zlatibor) s vaučerom ćete moći da se prostrete tek dva dana, eventualno tri, u baš skromnijem smeštaju.

Foto: Promo foto

Kopaonik

Ipak, na drugim planinama noćenje s doručkom u pristojnim objektima može se dobiti za 20-40 evra, pa su i mogućnosti da se iskombinujete znatno veće. Za polupansion na ovu cenu treba dodati još deset evra.

GRADOVI

Mada većina odmor zamišlja van gradova, besplatni vaučeri za odmor se mogu iskoristiti i u njima. Cene su iznenađujuće, smeštaj se može naći već od 30 evra za noć, ali nismo uspeli da pronađemo da neko nudi i obroke. Osim u hotelima, koji su po cenama znatno iznad relacija koje smo dosad pominjali.

Ko može da se prijavi

- penzioneri

- zaposleni čija plata ne prelazi 70.000 dinara

- đaci

- studenti

- nezaposleni na evidenciji NSZ

- korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade

- korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugom licu

- ratni i civilni vojni invalidi rata s primanjima do 60.000

- svi koji imaju pravo na naknadu za porodičnu invalidninu po palom borcu

- nosioci poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u registar

Bonus video: