Hanterov zloglasni laptop otkrio TAJNE SRPSKE KRALJEVSKE PORODICE: Karađorđevići MOLILI Bajdenovog sina da im restaurira DVOR


IZVOR: Republika - 20.06.2022 | 09:24


Porodica Karađorđević za sina američkog predsednika imala jedan zahtev, koji su otkrili mejlovi sa prvobitno izgubljenog Hanterovog laptopa.

Foto: Ap photo
Hanterov zloglasni laptop otkrio TAJNE SRPSKE KRALJEVSKE PORODICE: Karađorđevići MOLILI Bajdenovog sina da im restaurira DVOR

Od kako je pao u ruke policije, navodno izgubljeni laptop Hantera Bajdena počeo je da "pravi" probleme. 

Brojne prepiske ugledale su svetlost dana, a među njima i ona sa kraljevskom porodicom u Srbiji, koja se Hanteru obratila kada im je zatrebao novac za renoviranje palate u Beogradu, piše New York Post.

Foto: Ap photo

Hanter Bajden

Prestolonaslednik Aleksandar Кarađorđević iz Jugoslavije i njegova supruga, princeza Кatarina, sastali su se sa Bajdenom u novembru 2015. i nisu oklevali da zamole sina tadašnjeg potpredsednika za skupu uslugu, razlog za to, bilo je što su verovali da bi Hanter mogao da utiče na svog oca, koji je tada predvodio tim za Belu kuću koji je pokrivao Srbiju.

- Imali smo problema sa državnim budžetom za Кraljevski kompleks koji se sastoji od dve palate koje je sagradio moj deda kralj Aleksandar I od Jugoslavije. Nadali smo se da bi Hanter mogao da pomogne svom ocu da reši problem - rekao je Aleksandar za New York Post.

I samo devet meseci nakon Hanterovog razgovora sa članovima kraljevske porodice, Džo Bajden je bio u Srbiji na sastanku sa najvišim liderima i održao događaj u kraljevskoj palati.

Кraljevska porodica živi u Starom dvoru u Beogradu, raskošnom domu sa šest spavaćih soba izgrađenom u srpsko-vizantijskom stilu 1920-ih. Njegov ulaz je popločan kamenom, a zidovi su ukrašeni srednjovekovnim freskama. Svečana trpezarija je ukrašena drvorezbarenim plafonima, bronzanim lusterima i slikama starih majstora. Susedni Beli dvor se koristi za prijeme. Кompleks ima bioskop, salu za bilijar i veliku biblioteku.

Rezidencije su dobijale više od milion dolara godišnje od vlade za zapošljavanje i održavanje – što je Aleksandar rekao da nije dovoljno.

- Velika je odgovornost održavati ovakvo mesto. Imate spisak popravki. Broj jedan je krov. Broj 50 je bazen - rekao je Aleksandar za Rojters 2010.

Кraljevski sastanak Hantera Bajdena održan je novembra. 3. 2015. i trajao je 30 minuta, prema zapisu u njegovom kalendaru. Erik Šverin, Hunterov dugogodišnji poslovni partner i predsednik njegove investicione kompanije Rosemont Seneka, takođe je bio na pozivu.

E-poruke sa hard diska sugerišu da su se poslovni apetiti Hantera Bajdena proširili i na Srbiju. Ambasador zemlje u Sjedinjenim Državama, Vladimir Petrović, pojavljuje se na listi kontakata Hantera Bajdena – a čini se da su i prijatelji.

- Radujemo se što ćete posetiti Srbiju kada vam odgovara - poslao je e-poruku Petrović Hanteru Bajdenu pre planiranog putovanja tamo u maju 2010.

- Imao sam preliminarne razgovore sa nekim poslovnim ljudima u Srbiji i mislim da ćete naći neke prilike kada otputujete tamo. Obavestite me da li mogu da pružim neke dodatne informacije pre vašeg putovanja u Beograd - pisao je Petrović.

Mark Dojl, nacionalni finansijski direktor Bajdenove neuspešne predsedničke kandidature 2008. poslali su Hanteru Bajdenu e-poštu u aprilu 2010. o planovima da ga povežu sa „pojedinacima sa visokim neto vrednostima“ u Srbiji.

Petrović „želi da počne da priprema ceo dan za vas sa [predsednikom Srbije Borisom] Tadićem i potencijalnim investitorima“, napisao je Dojl, dodajući u nastavku da je „Vladimir osećao da su veoma voljni da vam pomognu u jačanju fonda.” U to vreme Dojl je radio kao srpski strani agent preko svoje firme Prairie Avenue Advisors, piše New York Times.

Кada se Petrović povukao iz spoljne službe svoje zemlje, poslao je e-mail Hanteru Bajdenu da ga obavesti da će sada biti dostupan u lobističkoj firmi Roberti White (sada Roberti Global).

Članovi kraljevske porodice su bili zahvalni na pomoći Hantera Bajdena.

- Želeli bismo da vam se mnogo zahvalimo za danas. Bilo mi je veliko zadovoljstvo upoznati vas. Katarina i ja smo vam veoma zahvalni što ste bili tako dobri prema nama i što ste imali toliko razumevanja - rekao je Aleksandar Hanteru Bajdenu u e-poruci istog dana – podelivši sliku kraljevskog para iz 2009. sa tadašnjim potpredsednikom Bajdenom i drugim predsednikom Džil Bajden. .

Princ Aleksandar je za Post rekao da veruje da se „ništa nije dogodilo“ nakon razgovora sa Bajdenom – ali je dodao da je „konačno Vlada Srbije obezbedila budžet“ za održavanje palate.

Princ Aleksandar je rekao da nije platio Hanteru Bajdenu ili njegovim poslovnim saradnicima i da to nije od njega traženo.

Njegovo visočanstvo je potvrdilo da ga je sa Hanterom Bajdenom upoznala Seli Pejnter, suosnivač lobističke prodavnice DC Blue Star Strategies. Firma je preuzela kontroverznu ukrajinsku energetsku kompaniju Burismu kao klijenta 2015. godine i navodno je pod istragom Ministarstva pravde zbog potencijalnog nezakonitog lobiranja u ime kompanije. U to vreme Hanter Bajden je bio u Burisminom odboru i zarađivao je 83.000 dolara mesečno.

Pejnter nije odgovorila na zahtev za komentar.

Članovi kraljevske porodice su poznati u dobrotvornim i filantropskim krugovima u Sjedinjenim Državama, a najranije veze između njih i Hantera Bajdena je pozivnica koju je Hanter dobio na „gala maskenbal“ 2011. godine, koji je organizovala Кatarinina neprofitna organizacija Lajflajn Njujork. Organizacija se fokusira na pružanje medicinske pomoći i ishrane onima u Srbiji, piše New York Post.