DRAMATIČNI PRIZORI U MIONICI: Bujice odnele mostove, u ovim selima je najteže!


IZVOR: Republika - 13.06.2022 | 13:23


Tokom petka i subote obilne padavine izazvale su havariju, uništeni su domovi, usevi... Ozbiljne štete pretrpeli su meštani 36 sela, u pojedinim delovima opštine proglašena je i vanredna odbrana od poplava.

Foto: Opština Mionica
DRAMATIČNI PRIZORI U MIONICI: Bujice odnele mostove, u ovim selima je najteže!

U opštini Mionica proglašena je vanredna situacija i oformljena je komisija za procenu štete od poplava izazvanih obilnim kišama intenziteta i do 70 milimetara, koje su dovele do izlivanja reka i pojave bujičnih potoka tokom petka i subote.

Bujice su napravile ozbiljnu štetu i presekle putne pravce, prekinule vodosnabdevanje, a prema dosadašnjim informacijama četiri mosta su srušena, a dva su ozbiljno oštećena.

Foto: Opština Mionica

Planinica

- Štete koje su izvazvali bujični tokovi su velike. Svojom snagom, bujica je razorila lokalne puteve, mostove. U selima gde se nisu izlili potoci i reke, usled obilnih padavina narušena je infrastruktura. Voda je nosila sve pred sobom - navodi predsednik opštine Mionica Boban Janković i dodaje:

- Već smo uspeli da saniramo neke puteve, više ekipa je na terenu. Zadesila nas je elementarna nepogoda, poplavljene su i kuće, uništeni prilazni putevi. Zaista imamo tešku situaciju.

Foto: Opština Mionica

Janković u obilasku

Najteža situacija je u Planinici, Krčmaru, Gornjem Lajkovcu i Paštriću, gde su mostovi urušeni, pa meštani ne mogu da pređu preko reke. Poplavljene su kuće, a nanos je završio na poljoprivrednim parcelama i uništio useve.

- Procenjuje se da je palo i preko 70 milimetara kiše za 12 časova u Zapadnoj Srbiji. Na celoj teritoriji opštine Mionica proglašena je vanredna situacija, a na vodotocima prvog reda Toplici i Ribnici proglašena je vanredna odbrana od poplava - navode u Opštinskoj upravi Mionice.

Iz opštinskog Kol centra poručuju da je za prethodna dva dana stiglo više od 60 prijava za saniranje puteva, mostova, kuća, pomoćnih zgrada koje su poplavljene.