NAMEŠTALJKA: Opština Sopot pakuje tendere za gorivo!


IZVOR: E. S. T. - 10.01.2018 | 06:42


Korupcija na delu! Opština Sopot već treći put je raspisala tender za nabavku naftnih derivata sa takvim uslovima konkursa koji pogoduju samo jednom ponuđaču.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Predsednik opštine Živorada Milosavljevića nije hteo da komentariš, jer je u gužvi

Iako je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki već dva puta poništila postupak i naplatila troškove postupka opštini, Sopot i u najnovijem, trećem tenderu, insistira na uslovima kojima se favorizuje jedna kompanija.

Naime, u konkursnoj dokumentaciji, u sva tri tendera, kao jedan od kriterijuma na osnovu kojih se rangiraju ponude navodi se i troškovna ekonomičnost, odnosno udaljenost najbliže benzinske stanice od sedišta naručioca.

Time je favorizovan "Lukoil", koji ima pumpu na svega stotinak metara od zgrade opštine. Zbog ovoga je reagovao "Knez petrol" i žalio se komisiji, kako stoji na njihovom sajtu, a ona je dva puta poništila postupak javne nabavke.

KAKO SE ŠTELUJU USLOVI TENDERA

Tender 1

  • Najniža ponuđena cena bez PDV
  • UDALJENOST NAJBLIŽE PUMPE OD SEDIŠTA NARUČIOCA
  • Rok plaćanja

Tender 2

  • Najniža ponuđena cena bez PDV
  • UDALJENOST NAJBLIŽE PUMPE OD SEDIŠTA NARUČIOCA
  • Rok plaćanja

Tender 3

  • Popust na cene
  • UDALJENOST NAJBLIŽE BENZINSKE STANICE OD SEDIŠTA NARUČIOCA
  • RASPROSTRANJENOST MREŽE, ODNOSNO BROJ PUMPI

 

(velikim slovima napisan uslov koji favorizuje jednog ponuđača)

PONAVLJAČI IZ OPŠTINE

Opština Sopot, međutim, i treći put ponavlja isti kriterijum, smanjujući broj poena koji on nosi umesto da ga potpuno isključi, ali uvodi i jedan nov - rasprostranjenost mreže, odnosno broj benzinskih stanica na teritoriji Srbije, koji opet pogoduje samo pojedinim poručiocima (a nikakve veze nema da li neka kompanija ima pumpe u Subotici, Vranju ili nekom trećem mestu, gde sigurno neće isporučivati gorivo vozilima iz Sopota).

"Knez petrol" se žalio i treći put, o čemu će komisija tek odlučivati. Pritom, za sve to vreme opština Sopot nesmetano kupuje gorivo direktnom pogodbom, što otvara mogućnost za manipulacije i navodi na pomisao da im je od početka to možda i bio cilj da bi nesmetano trgovali s kim hoće.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije, kaže da je u pitanju očigledna korupcija.

- To je školski primer nameštanja posla određenoj kompaniji jer je taj kriterijum potpuno neobjektivan da bi se našao u konkursnim uslovima. Ako je komisija to već konstatovala i upozorila opštinu Sopot da promeni uslove, može se govoriti i o krivičnom delu zloupotrebe službenog položaja ukoliko ovi kriterijumi ostanu na snazi. U normalnim okolnostima ovako nešto više se nikada ne bi ponovilo, međutim, pošto se ponavlja, ima i elemenata krivičnog dela i mi ćemo podneti tužbu nadležnom tužilaštvu protiv N. N. lica u opštinskoj upravi opštine Sopot - najavljuje Spasić.

SVI BEZ KOMENTARA

Srpski telegraf je ovim povodom uputio pitanja opštini Sopot, ali ni posle dva dana nismo dobili tražene odgovore. Umesto toga, u telefonskom razgovoru su nam poručili da je sve što je bitno za spornu javnu nabavku navedeno na sajtu javnih nabavki i da nemaju šta da dodaju.

Objašnjenje smo pokušali da dobijemo i od predsednika opštine Živorada Milosavljevića, međutim, on nije želeo ništa da komentariše jer je, kako je rekao, u gužvi. Za komentar nisu bili raspoloženi ni u "Knez petrolu" i "Lukoilu".