MISTERIOZNI HEPATITIS: Za potvrdu prisustva u organizmu je neophodno uraditi OVE analize


IZVOR: Republika - 11.05.2022 | 11:41


Tek što se pandemija koronavirusa počela da se smiruje prijavljeni su novi slučajevi bolesti koja napada jetru kod dece. Zdravstveni zvaničnici još nemaju konkretan odgovor zašto se to dešava

Foto: Printscreen/Instagram/StratcomCentre
MISTERIOZNI HEPATITIS: Za potvrdu prisustva u organizmu je neophodno uraditi OVE analize

Zna se da su deca zaražena hepatitisom i prehlađena, a pretpostavlja se da je mogući uzročnik novi soj adeno virusa.

Dr Tatjana Cvejić Pašić, gastroelnterolog i hepatolog ističe da ne može puno da kaže o toj bolesti.

Obolelo je oko 170 mališana, a kod njih 109 je nađen taj adeno virus 41. Niko od naučnika nije siguran da je adeno virus uzročnih ovog akutnog hepatitisa. Akutni hepatitis jeste ozbiljna i opasna bolest jer može da pređe u pulminantni hepatitis i naglo odbacivanje sopstvene jetre - istakla je Cvejić Pašić.

Prema njenim rečima, u 90 odsto slučajeva je bila neophodna hospitalizacija, a kod 17 dece je bila neophodna transplantacija bubrega.

Foto: pixabay.com

Dete

Ne znamo da li je ovaj akutni hepatitis uopšte izazvan adeno virusom. Naučnici u svetu su testirali decu na kovid - od 169 je tek je 21 bilo pozitivno na kovid, ali ne mogu da tvrde da li su ranije imalai koronu, te ih je ona imunokompromitivala i nemaju adekvatan imunološki odgovor na adeno virus.

Cvejić Pašić je ukazala da su adeno virusi najčešće pravili respiratorne infekcije kod dece.

Međutim, kod ove dece su dominante gastro-intestinalne tegobe, bol u stomaku, povraćanje, dijareja. Ukoliko se dete žali na ove tegobe u ovo vreme treba biti oprezniji, pored krvne slike i CRP, treba proveriti i tranzaminaza ALT i AST kako bi se iključio akutni hepatitis - istakla je Cvejić Pašić, prenosi Pink.

BONUS VIDEO: