DANAS JE MARKOVDAN: Ako ne postupite po običaju, veruje se da će vas stići KAZNA!


IZVOR: Republika - 08.05.2022 | 05:30


Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici sutra slave Svetog jevanđelistu Marka, saputnika i pomoćnika apostola Petra koji je u svojoj poslanici, Marka nazvao svojim duhovnim sinom.

Foto: Wikipedia
DANAS JE MARKOVDAN: Ako ne postupite po običaju, veruje se da će vas stići KAZNA!

Za Markovdan koji se slavi i kao krsna slava narod vezuje mnoge običaje i verovanja koja su se održala sve do današnjih dana.

Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina. Verovalo se da će onoga ko se na taj dan ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Ovaj praznik se smatra "blagim danom", vremenom za odmor i molitvu. Ova tradicija se prenela i na ostala zanimanja - nikako ne treba raditi jer se veruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevreme koje će ga pratiti preko cele godine.

Foto: ST/Petar Divac

Svetinja

Na Markovdan veruje narod, nikako ne valja dremati preko dana jer će se onda biti bunovan i pospan preko cele godine. Izuzetak su oni koji su već "zgrešili" i spavali na Đurđevdan - oni treba da odremaju neko vreme i na Markovdan jer će tako "poništiti dejstvo" pređašnjeg sna i neće ih stići "kazna".

Dan posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Marku - Markovdan praznuje se 8. maja po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 25. aprila po Julijanskom kalendaru.

To je praznik posvećen Hristovom učeniku i prvom pomoćniku Svetog Petra, Marku, koji je na molbu vernika napisao knjigu i Isusovim čudesima i učenju. Tako je prema predanju nastalo prvo jevanđelje.

BONUS VIDEO: