UMRO JE DRUG TITO! Doživotni predsednik Jugoslavije preminuo na današnji dan pre 42 godine!


IZVOR: Republika - 04.05.2022 | 12:02


Josip Broz Tito preminuo je na današnji dan pre tačno 42 godine.

Foto: www.profimedia.rs
UMRO JE DRUG TITO! Doživotni predsednik Jugoslavije preminuo na današnji dan pre 42 godine!

Josip Broz Titodoživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije,  umro je 4. maja 1980. godine, u 15.05 časova, u Kliničkom centru u Ljubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan.

Tito je primljen oko 3 meseca ranije u bolnicu, u januaru, zbog problema sa curkulacijom. Tada mu je i amputirana noga, što je odbijao sve dok je bio svestan. Mesec dana nakon od prijema u bolnicu, od faebruara, bio je u veštačkoj komi.

Foto: www.profimedia.rs

 

Tito je u januaru primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom, a pre smrti mu je amputirana noga, na šta nije hteo da pristane dok god je bio svestan. Već od sredine februara, bio je u veštačkoj komi.

Vest o Titovoj smrti Jugoslovenima je saopštio spiker Televizije Beograd Miodrag Zdravković:

- Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - rekao je, a vest je odjeknula širom sveta.

Sve svetske agencije prenele su vest o Titovoj smrti, a u Alžiru je prekinuto zasedanje centralnog komiteta kako bi minutom ćutanja odali počast preminulom predsedniku Jugoslavije.

U Jugoslaviji je tada proglašena sedmodnevna žalost.

Njegovo telo dopremljeno je iz Ljubljane Plavim vozom. Dok je putovao, u Beograd su počele da pristižu brojne delegacije.

Sahranjen je 8. maja 1980. u Kući cveća, a sahrani su prisustvovali Margaret Tačer, Leonid Brežnjev, kraljica Elizabeta Druga, indijska premijerka Indira Gandi, predsednik Rumunije Nikolae Čaušesku, prvi predsednik Severne Koreje Kim Il Sung, Kenet Kaunda, predsednik Zambije i Sadam Husein, predsednik Iraka.

Sahrana Josipa Broza Tita je najgledaniji događaj emitovan na televiziji u 20. veku, odmah nakon sletanja Misije Apolo 11 na Mesec.

BONUS VIDEO: