MISIJA TESLA 036, NOĆNA MORA NATO: Hakeri onesposobili ključne softvere Alijanse


IZVOR: Republika - 10.04.2022 | 15:43


Srpski stručnjaci tokom jedne noći ubacili više od 50 virusa u tri glavna servera Alijanse.

Foto: www.profimedia.rs
MISIJA TESLA 036, NOĆNA MORA NATO: Hakeri onesposobili ključne softvere Alijanse

Filmska akcija, hakeri sabotiraju servere moćne vojne alijanse, sprečavaju napad na nedužan narod, spasavaju na hiljade života. Upravo to su, pomoću štapa i kanapa, uradili srpski hakeri. Uspeli su da zaustave i spreče kopneni napad NATO na Kosovu i Metohiji. Podvig inženjera, realizovan u noći između 29. i 30. marta 1999, poznat i kao operacija "Tesla 036", i danas se pamti i prepričava kao jedna od najuspešnijih akcija.

Upućeni u detalje operacije otkrili su da su tri grupe naših inženjera kreirale više od 50 virusa i hakerskim napadima onesposobile glavni mejl-server u Briselu, drugi u Vašingtonu i treći na jednom nosaču aviona. Upadom u mejlove svih važnijih NATO generala i operativaca osujećen je upad vojske Alijanse preko Albanije.

DVE TAČKE

- Napad je trebalo da ide preko Bajram Curija i Kukeša, pa dalje preko Bogićevice i Juničkih planina ka Dečanu i Peći - preciziraju upućeni.

Međutim, srpski hakeri su u dva dana potpuno uništili albanske sajtove (Kosova.com i Zik.com) i tako zaustavili dalje regrutovanje šiptarskih terorista iz dijaspore.

- Napadi naših timova su nastavljeni sve dok nisu potpuno uništene neprijateljske radne stanice i serveri SunUltra i Spark - otkrili su upućeni u detalje akcije.

Foto: Privatna arhiva

Veselin Šljivančanin

Penzionisani pukovnik JNA Veselin Šljivančanin pričao je da su u vreme bombardovanja naši ljudi, inženjeri, naučnici, naročito oni koji su bili u inostranstvu, još od 1991. nudili razne vrste pomoći.

- Nisam čuo za tu sajber operaciju, ali ne isključujem mogućnost da su neki stručnjaci pokušali i na takav način, hakerskim operacijama, da pomognu svojoj državi - kaže Šljivančanin.

SVE NADZIRALI

Milan Kovačević, autor elektronske knjige "Kriptografija u elektronskom bankarstvu", objašnjavao je da je NATO, preko GPS i s velikim brojem satelita skenirao svaki metar Srbije.

- Nadzirali su sve vojne akcije na terenu, baš kao u mnogim strateškim kompjuterskim igricama - navodio je Kovačević.

Rušenje navigacije i prekid komunikacije, prema njegovim rečima, izazvali su poteškoće u komunikaciji unutar Alijanse.

Talenat i praistorijska veza

Među hakerima koji su zaštitili Kosmet su i dvojica profesora koji još predaju na fakultetima. Talenat i znanje s naše strane uspeli su da odnesu pobedu (makar privremenu) naspram tehnike koju je imao NATO.

- PTT je dozvolio besplatan pristup internetu, pa su mnogi naši hakeri, iako su imali praistorijsku dajlap konekciju, uspeli da upadnu i obore veliki broj američkih sajtova - otkrili su upućeni u dešavanja i operacije tokom bombardovanja.

Ovo je pet ključnih poteza

1. Pokupljeni su mejlovi Džejmija Šeja, portparola NATO za vreme bombardovanja SRJ
2. Inženjeri su upali u mejlove na desetina visokih vojnih zvaničnika NATO
3. Oboreni NATO serveri u Briselu i Vašingtonu
4. Elektronski privremeno onesposobljeni nosači aviona
5. Prekinuto regrutovanje šiptarskih dobrovoljaca iz inostranstva