MRTVE SU IZVLAČILI DANIMA: Ovo su najveće rudarske nesreće u Srbiji!


IZVOR: Republika - 01.04.2022 | 07:51


Najveće rudarske nesreće u dugoj rudarskoj istoriji vezane su za rudnike u Aleksincu, Resavici, kao i Sokobanji.

Foto: printscreen
MRTVE SU IZVLAČILI DANIMA: Ovo su najveće rudarske nesreće u Srbiji!

Jutros oko 4 časa, u rudniku "Soko" kod Sokobanje, iz za sada nepoznatog razloga došlo je do eksplozije. Izvučeno je više od šezdeset rudara, a osmoro je poginulo prema prvim informacijama.

Nažalost, rudarske nesreće Srbiju nisu zaobišle. Najčešći uzrok nesreća u Srbiji jeste nestručnost radnika, nepravilan pristup, ali i brojne nesrećne okolnosti. Međutim, država Srbija sve više vodi brigu o sigurnosti i zaštiti radnika, ulaže u nove tehnologije i istraživanja. Tokom radova u rudnicima su se dešavale razne nesreće koje su odnele brojne žrtve i načinile velike materijalne gubitke.

Foto: ST/Petar Divac

Rudnik

Najveće rudarske nesreće u dugoj rudarskoj istoriji vezane su za rudnike u AleksincuResavici, kao i Sokobanji.

Rudnik u Aleksincu zatrpao i ubio 90 rudara

U najvećoj rudarskoj nesreći u Srbiji, 17. novembra 1989. godine, u Aleksinačkim rudnicima, nastradao je 91 rudar.

Tela poginulih rudara izvlačena su sa dubine od 700 metara, skoro mesec dana. Od 178 rudara koji su tog jutra ušli u okno broj 2 Aleksinačkog rudnika, polovina se nije vratila.

Mnogi spasioci nisu mogli da podnesu prizor koji su zatekli, čak ni sa maskama. Izlazili su, povraćali i vraćali se nazad. 

Na Dan Svetog Prokopija Senjski rudnik zavio porodice poginulih radnika u crno

Pouzdanih podataka o tome koliko je rudara stradalo u nesreći koja se dogodila 21. jula 1893. godine - nema, zbog toga što se tada nije ni vodila evidencija zaposlenih. Prema nekim podacima reč je o 28 ljudi, ali ima naznaka da ih je bilo više - čak 55.

Foto: Printskrin

Sveti Prokopije

Cela smena rudara ostala je zarobljena pod zemljom, to je bila jedna od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, a dogodila se u Senjskom Rudniku kraj Ćuprije, baš na dan Svetog Prokopija.

Zemlja nad rudarima se obrušila jer je izgorela drvena greda zbog požara koji je zahvatio bukovu šumu i preneo se na jamu.

Cela smena stradala u rudniku Rembas u Resavici

U rudniku Rembas u jami Strmosten u Resavici 1984. godine poginulo je 34 rudara.

Foto: pixabay.com

Policija

Tada je nažalost nastradala cela smena u subotu pre podne, prilikom kvara na električnoj mreži a samim tim i zastojem u radu ventilacije.

Ibarski rudnici, obrušio se komad stene

U aprilu 2017. godine u Baljevcu, u Jami Jarando poginuo je radnik na poziciji nadzornika, tokom kontrole vertikalnog okna, kada se obrušio komad stene.

"Soko" - Najopasniji rudnik u Srbiji

Rudnik "Soko" u Čitliku, u kom je jutros u eksploziji poginulo osam, a povređeno više od 20 radnika, jedan je od najopasnijih rudnika za rad u kom su se eksplozije dešavale više puta i gde su na desetine rudara izgubile živote!

U tom rudniku je i 1974. godine u jezivoj eksploziji metana poginulo 15 rudara! Godinu dana kasnije u izbijanju gasa i materijala poginulo je pet rudara.

Eksplozija metana odnela je živote 29 rudara 1998. godine, dok je 29 povređeno. 19 rudara nađeno je pored trake sa blagim osmehom na licu, tj. ugušili su se jer nije bilo dovoljno kiseonika

Nesreća u fabrici u Leštanima

Osim rudarske, velika nesreća dogodila se prošle godine u fabrici u Leštanima.

Foto: ST/V. Lukić

Leštane eksplozija

Tada su dva radnika poginula tokom eksplozije, dok je 16 povređeno.

Eksplozijom u fabrici "EDePro" pričinjena je velika materijalna šteta na objektima u okolini. Oni su sanirani o trošku opštine.

BONUS VIDEO: