UVOĐENJE NOVIH METODA: Ugovorena saradnja između Kliničkog centra Srbije i klinike "Šlezvig Holštajn"


IZVOR: Republika - 22.03.2022 | 17:17


Univerzitetski klinički centar "Šlezvig Holštajn" u nemačkom gradu Kilu, godišnje prihvati oko 450.000 pacijenata i zvanično je jedan od najboljih u Nemačkoj, a danas su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra KCS dr Marko Ercegovac i direktor "Tiršove" dr Siniša Dučić imali prilike da se upoznaju sa načinom rada te prestižne zdravstvene ustanove i dogovore saradnju sa kolegama iz Kila.

Foto: Tanjug/ Ministarstvo Zdravlja/ Aleksandar Angelovski
UVOĐENJE NOVIH METODA: Ugovorena saradnja između Kliničkog centra Srbije i klinike "Šlezvig Holštajn"

"Šlezvig Holštajn" je drugi najveći klinički centar u Nemačkoj i sa više od 15. 000 zaposlenih, među kojima je 2. 500 lekara, ima čak 85 klinika opremljenih najsavremenijom opremom za lečenje pacijenata.

Načelnik Urgentnog centra te ustanove Domagoj Šunk kaže da je novi Klinički centar otvoren pre tri godine, kada su dobili najbolje uslove za rad, dodajući da veliku pažnju posvećuju digitalizaciji kada je reč o prijemu pacijenata.

- To je bio izazov za mene kada sam pre četiri godine došao. Imamo između 120 i 140 pacijenata dnevno u Urgentnom centru, a procedura je takva da delimo ''pešake'', odnosno pacijente koji mogu da hodaju, od onih koji dolaze hitnom ili helikopterom, koje odmah primamo u šok sobe i kabine. ''Pešake'' primamo u trijažni sistem, da bi zatim utvrdili koja im je vrsta pomoći potrebna - pojasnio je Šunk.

Foto: Srpski telegraf

KCS

Direktor Urgentnog centra KCS dr Marko Ercegovac istakao je da je sličan sistem napravljen u Srbiji.

- Potpuno je isti tip trijaže, isti stepen razdvajanja po hitnosti, identičan sistem zbrinjavanja teških hirurških intervencija, brza dijagnostika koja se vrši u ovom centru. Sve u svemu, dobro iskustvo - rekao je dr Ercegovac.

I direktor "Tiršove" dr Siniša Dučić zadovoljan je što je imao priliku da vidi pedijatrijsku službu klinike.

Foto: google.com/maps/prinscreen

Tiršova

- Ne zaostajemo mnogo za njima, a verujem da ćemo neke stvari koje smo videli ovde moći da iskoristimo. Organizacija intenzivne nege je posebno zanimljiva, sve je na jednom mestu i apsolutno je moguće to primeniti i kod nas i mislim da ćemo to primeniti na Tiršovoj 2", istakao je dr Dučić - prenosi Tanjug.

Saradnja između Kliničkog centra Srbije i nemačkog UKC "Šlezvig Holštajn" dogovorena je danas između ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktora te zdravstvene ustanove dr Jensa Šolca, a podrazumeva razmenu stručnjaka i uvođenje novih metoda u lečenju pacijenata.

BONUS VIDEO: