NAPAD NA JAVNOG TUŽIOCA VIŠEG SUDA: Udruženje sudija najoštrije osuđuje napad i pozdravlja hitru reakciju policije!


IZVOR: Republika - 09.03.2022 | 09:37


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) najoštrije osuđuje jučerašnji napad na zamenika javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i istovremeno pozdravlja hitre reakcije nadležnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnih poslova, koje su rezultirale otkrivanjem i hapšenjem osumnjičenog.

Foto: facebook.com/printscreen
NAPAD NA JAVNOG TUŽIOCA VIŠEG SUDA: Udruženje sudija najoštrije osuđuje napad i pozdravlja hitru reakciju policije!

Udruženje sudija i tužilaca Srbije još jednom podseća javnost na složenost tužilačkog posla i činjenicu da se tužioci u svom profesionalnom radu susreću sa različim izazovima, posebno u  oblasti lične bezbednosti, imajući u vidu da tužilačka organizacija predstavlja prvu liniju  države u borbi sa kriminalom i korupcijom.

Takođe, UST ukazuje da ovo nije prvi put da su tužioci izloženi pretnjama i napadima, te da isti po pravilu nisu analizirani od strane nadležnih organa, niti su preduzeti koraci u cilju pronalaska sistemski rešenja kojima bi se adekvatno odgovorilo na predmetnu društvenu pojavu.

UST stoga ponavlja svoj apel Državnom veću tužilaca da razmotri mogućnost uvođenja beneficiranog radnog staža, uvažavajući rizike posla sa kojima se tužioci susreću.