NISAM JA MAJKA, JA SAM GOSPOĐA! Žestoka polemika zbog načina obraćanja ženama


IZVOR: D. PETROVIĆ - T. STANIĆ - 06.02.2022 | 20:37


Majko, izvolite, sad će doktor da pregleda vaše dete...

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
NISAM JA MAJKA, JA SAM GOSPOĐA! Žestoka polemika zbog načina obraćanja ženama

Ovakvu ili sličnu rečenicu sigurno ste nebrojeno puta čuli u domu zdravlja i ne sluteći da će ona biti povod za žestoku polemiku, pravi mali rat koji se poslednjih dana vodi na društvenim mrežama.

SUPROTNI STAVOVI

Ničim izazvano, naime, neko je pokrenuo debatu o tome da li je oslovljavanje sa majko degradacija žene i njeno svođenje samo na jednu ulogu. Kako kažu oni koji zastupaju ovu tezu, jedino primereno bilo bi reći gospođo ili gospođice. S druge strane, mnogo je onih koji smatraju da u tome što je neko majka nema ničeg ružnog, naprotiv, i da je takvo oslovljavanje veoma simpatično.

U izjavama za Srpski telegraf dve žene, obe učesnice u javnom životu, iznele su potpuno različite stavove na ovu temu.

Bivša ministarka po profesiji neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović ističe da u našoj kulturi obraćanje nekome s majko ili bako podrazumeva najviši stepen topline i uvažavanja.

Dragojević najaktivniji u polemici

Jedan od najaktivnijih učesnika debate na Tviteru je reditelj Srđan Dragojević. On je na svom nalogu postavio i anketu, uz napomenu da muškarci nisu dobro došli da se izjasne.

Usledila je kanonada komentara (i kritika na njegov račun):

Foto: ST/Dragan Kadić

Srđan Dragojević

- Ja i ne obraćam pažnju na to, uostalom, jesam u funkciji majke kad vodim dete kod pedijatra, kad idem za sebe, oslovljavaju me sa gospođo ili po imenu, uz persiranje. Mislim da ovo majko koriste i u svrhu smirivanja uspaničenih mama i uplašene dece, bez želje da uvrede bilo koga - napisala je izvesna Sanja.

Usledio je odgovor Dragojevića:

- I ja sam u funkciji putnika kada letim. Da li mi se stjuardesa obraća sa putniče? Auto-mehaničar sa vozaču.

- Ja sam zdravstveni radnik i prosto imam iskustva da ocenim kada treba da kažem gospođo. Ali moram vam reći da je u našoj kulturi obraćanje s majko prožeto tolikom toplinom i pravi jedan empatijski odnos koji je neophodan za kvalitetno uspostavljanje komunikacije između lekara i pacijenta. Dakle, treba pitati, pre svega, pacijente, mada mislim da najvećem broju onih koji dolaze kod nas lekara to nikada nije smetalo. Naprotiv, otvorilo je vrata potpunoj iskrenosti i jednoj toplini, koja je preduslov za uzimanje podataka o simptomima i svega onoga što je potrebno za dobru dijagnostiku i lečenje - precizira Slavica Đukić Dejanović.

STVAR VASPITANJA

Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost, uopšte se ne slaže s bivšom ministarkom:

- Žene su majke samo svojoj deci, a bake samo svojim unucima, pa je meni lično, najblaže rečeno, neukusno kada u zdravstvenim ustanovama kroz hodnike čujem staramajko, majko, bako i slične familijarnosti. Ukazala bih na to da postoje etički kodeksi o ponašanju medicinskog osoblja prema pacijentima, a u krajnjoj liniji podrazumeva se da smo tokom odrastanja nešto poneli iz kuće i da smo vaspitavani da se u svakoj formalnoj komunikaciji obraćamo sa gospođo i gospodine. Ipak, na kraju, sve je to stvar ličnog doživljaja i nisam sigurna da ovakve rasprave imaju neku poentu.

Bonus video: