SVE ŠTO MOŽEMO KUPUJEMO ONLAJN! Šoping putem interneta preuzima primat!


IZVOR: J. J. - 26.01.2022 | 11:57


Pandemija koronavirusa okrenula nam je život naopačke. Ograničila je kretanje, drastično smanjila međusobne kontakte, radimo od kuće, idemo lekaru bez preke potrebe...

Foto: pixabay.com
SVE ŠTO MOŽEMO KUPUJEMO ONLAJN! Šoping putem interneta preuzima primat!

Takođe, tradicionalnu kupovinu, koja pre korone, za razliku od Evrope, u Srbiji i nije bila naročito razvijena, maltene smo zamenili onlajn šopingom. Kupuju se ne samo odeća, obuća i tehnika, hranom se sve više snabdevamo putem interneta, čak i u apoteku odlazimo samo po lekove koji idu na recept.

Tokom vanrednog stanja 2020. trgovci su beležili rast prodaje od 50 do čak 300 odsto u zavisnosti od vrste robe i usluge, rekla je ministarka trgovine Tatjana Matić, a rast e-kupovine nastavljen je i gotovo dve godine kasnije.

- Većina trgovaca zadržala je rast od 100 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Najviše je porasla onlajn kupovina hrane, i to 200 odsto, odeća 100, elektronska oprema 50 odsto. Zanimljivo je to što je ranije tehnika bila na prvom mestu, hrana se najmanje kupovala onlajn, a sada je to promenjeno - naglasila je Matićeva.

Džaković (apoteke "Norapharm"): Onlajn prodajemo suplemente, kozmetiku, bebi-opremu...

Foto: Promo foto

Andrej Džaković

Sve to, navodi ona, pokazuje da su se potrošačke navike građana trajno promenile.
Čak i u apoteku ne idemo bez preke potrebe. Andrej Džaković, vlasnik lanca apoteka i sajta za kupovinu "Norapharm", kaže da potrošači onlajn kupuju sve što se može kupiti.

- Suplementi, kozmetika, bebi-oprema, igračke... Jedino dolaze po lekove koji moraju da se izdaju na recept, ali mislim da bi, s ovim iskustvom, to mogla da bude budućnost. Da država osmisli način da se i to može dostavljati, naravno ne svi jer su neke potrebni posebni uslovi, ali većina da - kaže on.

Generacije koje nikada nisu kupovale putem interneta, poput moje majke, shvatile su lakoću onlajn kupovine i mnogi više nikada neće otići fizički u prodavnicu, dodaje Džaković.  

Podaci NBS potvrđuju tezu

I podaci kojima raspolaže Narodna banka Srbije (NBS) govore u prilog našoj tezi. Naime, u prva tri tromesečja 2021. realizovano je blizu 16 miliona dinarskih elektronskih transakcija, što je gotovo 70 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- Pored toga, vrednost pomenutih transakcija u prvih devet meseci 2021. iznosila je 38 milijardi dinara, što je rast od 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine.