SRPSKA PORODICA KAŽNJENA SA 5.000 EVRA I ZABRANOM ULASKA U EU! Ozbiljno upozorenje za sve one koji planiraju novogodišnja putovanja!


IZVOR: Republika - 27.12.2021 | 16:03


Ukoliko planirate putovanje izvan zemlje, morate uz sebe imati dovoljno novca za nepredviđene situacije.

Foto: youtube.com/Happy Tv
SRPSKA PORODICA KAŽNJENA SA 5.000 EVRA I ZABRANOM ULASKA U EU! Ozbiljno upozorenje za sve one koji planiraju novogodišnja putovanja!

Kako je kazao Aleksandar Seničić, direktor JUTE, građani Srbije ne mogu u Italiju. Tačnije, možemo samo da tranzitiramo kroz ovu zemlju u periodu od najviše tri dana i to ako putujemo kolima.

- Ako ne poštujete tu meru, suočićete se sa velikim novčanim kaznama i zabranom ulaska u EU u periodu od godinu ili dve. Imali smo nedavno slučaj naše porodice koja je u Italiju ušla preko Slovenije i boravila tamo duže nego je propisano. Kada ih je zaustavila policija morali su da plate kaznu u iznosu od 5.000 evra i dobili su zabranu ulaska u EU u trajanju od dve godine - naglasio je direktor Jute.

Građani Srbije suočavaju se sa teškoćama prilikom čitanja QR kodaa na digitalnim zelenim sertifikatima.

- Mi sada ne možemo predvideti ni kako će izgledati situacija za 15 dana, pa je savet da se dobro informišete koje su mere na snazi u zemlji u koju planirate da idete. Bez obzira na sertifikat o vakcinaciji, veliki broj zemalja sada uvodi i obavezan PCR test koji morate uraditi pre putovanja, a neretko i po samom sletanju na željenu destinaciju. Imam utisak da ljudi koji uvode mere više ni ne znaju šta traže - rekao je Seničić.

On je dodao da je problem je u tome što čitač koda nije centralizovan u okviru EU.

- Znam da i građani Rumunije imaju sličan problem, kao i Italijani koji putuju u Francusku. Kada je reč o zemljama u koje možemo da putujemo po istim pravilima kao i letos to su Egipat za koji je dovoljan sertifikat o vakciniaciji, negativan test ili dokaz o preležanoj bolesti koji važi šest meseci. I za putovanje u Tursku ostali su isti uslovi. Za Emirate, međutim, potreban je i negativni rezultat PCR testa, bez obzira na to što posedujete sertifikat o vakcinaciji - rekao je Seničić.

On je savetovao da se na zimovanje uputimo na naše planine ili u zemlje u okruženju.