KOČOVIĆ OTKRIO KAKVA JE TRENUTNA SITUCIJA SA KORONOM PA IZNEO DALJU PROGNOZU: Posle Nove godine šta bude biće!


IZVOR: Republika - 24.12.2021 | 08:30


Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović, koji pomoću svog matematičkog modela prati tok epidemije koronavirusa kaže da je Srbija do pre dva meseca bila prva u svetu po broju obolelih, a da smo sada peti najbolji u Evropi. Od nas su bolje Rumunija, Albanija, BiH i Severna Makedonija.

Foto: printscreen/TV Pink
KOČOVIĆ OTKRIO KAKVA JE TRENUTNA SITUCIJA SA KORONOM PA IZNEO DALJU PROGNOZU: Posle Nove godine šta bude biće!

- Ovo je fantastičan rezultat – kaže Kočović za Pink.

Ističe da je situacija katastrofalna u Španiji i Francuskoj u kojoj broj novoobolelih dramatično raste. Hrvatska, Češka i Slovačka imaju visok broj zaraženih, ali on postepeno pada, kaže profesor.

- Situacija u Srbiji će se popravljati u narednih par dana i nema bojazni da će ići nagore - rekao je dr Kočović za “Novo jutro”.

U Srbiji je, dodaje, imunizovano 60 odsto građana, ali kada se uzme u obzir to da je mnogima bilo vreme za treću dozu vakcine a nisu je primili, onda ovaj procenat realno pada na 40.

Kada je reč o daljem toku epidemije u Srbiji, Kočović kaže da je teško predvideti da li će ipak doći do porasta indeksa.

- Može da se desi da prekinemo pad, pa da brojke krenu naviše, a neke zemlje već beleže dramatične rezultate. Danska je, recimo, najgora u Evropi - kaže Kočović.

Do Nove godine, dodaje Kočović, ne treba da očekujemo dramatičan rast, a šta će biti iza 31. decembra - videćemo.

Foto: www.profimedia.com

Koronavirus narušava imunitet kod dece i mladih

Kovid narušava imunitet i kod dece

Kada je reč o novom soju koronavirusa, omikronu, dr Saša Milićević, pedijatar, kaže da ne postoji karakterističan simptom prema kojem bi se moglo tvrditi i zaključiti da je osoba zaražena ovom varijantom kovida.

- Simptomi su nekarakteristični. Izdvajaju se noćno znojenje i bol u donjem delu leđa, međutim, ovi simptomi javljaju kod mnogih ljudi koji su zdravi – kaže dr Milićević za “Novo jutro”.

Koronavirus, kako ističe, narušava imunitet kod dece i mladih, čemu svedoči i subjektivni osećaj pacijenata posle preležane bolesti.

- To se najviše primećuje kod klinaca koji treniraju, pa im savetujemo da se izvesno vreme ne bave sportom. I oni sami primećuju da situacija nije ista kao pre kovida, ali se oporave posle određenog perioda – kaže pedijatar.