SRPKINJA DOBILA ODLIKOVANJE OD PUTINA: Lozničanka Nada Lukić ukazom predsednika Rusije dobila medalju povodom bitnog jubileja


IZVOR: Republika - 22.12.2021 | 18:56


Na reveru bluze Nadežde Nade Lukić (99) iz Runjana kod Loznice od danas se nalazi medalja koja joj je ukazom predsednika Vladimira Putina uručena povodom 75 godina od pobede u velikom otadžbinskom ratu, 1941-1945.

Foto: Privatna arhiva
SRPKINJA DOBILA ODLIKOVANJE OD PUTINA: Lozničanka Nada Lukić ukazom predsednika Rusije dobila medalju povodom bitnog jubileja

Medalju je dobila u godini kada je obeleženo osam decenija od početka Drugog svetskog rata u kome je ona vojevala u redovima Crvene armije u Srbiji, Mađarskoj, Austriji, a kraj rata dočekala u Čehoslovačkoj. U pratnji gradonačelnika Loznice Vidoja Perovića i predstavnika lozničkog SUBNOR medalju je staroj ratnici uručio Aleksandar Konanihin, prvi savetnik u ambasadi Rusije u Beogradu i ataše za kulturu Ruske Federacije u našoj zemlji. On je predajući medalju kazao da mu je čast da zasluženu nagradu uruči Nadi Lukić ‘’koja je bila rame uz rame s ruskim borcima tokom Drugog svetskog rata’’.

- Ovo Vam je od ruskog naroda. Vi ste to zaslužili, a mi nismo to zaboravili. Sa ovim možda malo i kasnimo, ali smo stigli i ovo je slučaj kada je nagrada našla svog heroja. Nada je od jeseni 1944. bila sa ruskim jedinicama i četama iz sastava Drugog i Trećeg ukrajinskog fronta. Uglavnom se radi o sovjetskoj trećoj gardijskoj padobranskoj diviziji. Danas u ime ambasade Rusije izražavam zahvalnost srpskom narodu za učešće u oslobodilačkoj borbi zajedno sa našim trupama, kao i za sećanje na vaše i naše heroje iz Drugog svetskog rata. Za razliku od nekih drugih zemalja u Srbiji su naša groblja očuvana, naši heroji se pamte i zato gajimo veliku zahvalnost i ljubav prema srpskom narodu. Inače, medalja povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu uručuje se samo onima koji su direktno, na prvim linijama učestvovali u borbama. Retko se daje strancima i ovo je veliki događaj koji pokazuje koliko smo mi prijatelji, a naša Nada je to stvarno zaslužila – kazao je Konanihin, prenosi Kurir.

Prema rečima gradonačelnika Petrovića, ovo je važan događaj, pre svega za Nadu i njenu porodicu, ali i za lokalnu zajednicu. Ponosni smo na baka Nadu i njen život jer je dala snažan doprinos u borbi protiv fašizma i jedan je od živih svedoka tog zla koje je haralo svetom, ocenio je on.

- Svi možemo od Nade puno da naučimo o ljudskim vrednostima, za koje se vredi uvek boriti, ali i da uvek vrebaju neke opasnosti koje valja na vreme prepoznati i uvek im se treba suprostavitii. U ime svih građama čestitam našoj sugrađanki, a hvala i predstavnicima ruske ambasade što su se setili nje – kazao je on i podsetio da ovo nije prvo priznanje koje je dobila Nadežda Nada Lukić.

Nekadašnju skojevku obradovala je današnja poseta i sa ushićenjem je primila medalju.

- Nikome ne želim da doživi rat i ono što sam ja doživela. Deco čuvajte našu Srbiju, skupo je plaćena njena sloboda. Najlepše je živeti u miru. Svima to želim, pored zdravlja i svake sreće. Želim mir našoj lepoj Srbiji i narodu u njoj. Sa Rusima sam imala tako lepe uspomene, divna iskustva, to je narod isti kao i naš, oni su naša braća. Hvala im što su me se i posle toliko godina setili. Mene i supruga su pozivali da krenemo u Rusiju, ali mi smo želeli samo u Srbiju. Od nje nema lepše zemlje i treba je čuvati – kazala je žena koja je tokom rata često bila hapšena.

Uspela je da se spase, izbegne streljanje i sa mužem stigne do Rumunije gde su se priključili Crvenoj armiji. Slobodu je dočekala u Pragu. Dugo godina radila je u lozničkoj bolnici, sada troši desetu deceniju života i živo se seća dana rata, a njen doprinos za pobedu nad fašizmom nije zaboravljen za šta je danas dobila vrednu medalju.