KORONA UBIJA DECU I POSLE MESEC DANA: Roditelji, obratite pažnju na post-kovid sindrome


IZVOR: Republika - 20.11.2021 | 05:30


Od početka epidemije više od 60 mališana imalo je kobni multisistemski inflamatorni odgovor, navodi doktorka Olivera Ostojić

Foto: www.profimedia.rs
KORONA UBIJA DECU I POSLE MESEC DANA: Roditelji, obratite pažnju na post-kovid sindrome

Korona može da ubije dete i četiri nedelje nakon preležane bolesti, čak i ako je klinička slika bila asimptomatska ili sasvim blaga. Razlog je multisistemski inflamatorni odgovor (MIS-C), preterani imunološki odgovor organizma koji se može javiti i mesec, čak i dva kasnije, zbog čega deca u tom periodu moraju strogo da miruju.

Ovog vikenda je na bolničkom lečenju u Tiršovoj devet mališana, što je veliki uspeh u odnosu na prethodni, kada je bilo preko 30. Sudeći po pedijatrijskoj populaciji, epidemija je došla u mirnije tokove, kaže dr Olivera Ostojić, načelnica pedijatrijskog odeljenja dečje klinike. Međutim, iako se situacija smiruje, kako kod odraslih tako i kod dece, javlja se post-KOVID sindrom, na šta roditelji treba da obrate posebnu pažnju.

TIHI I OPASNI

Prema rečima doktorke Ostojić, najčešće je to onaj tihi sindrom, pad koncentracije, zamor, malaksalost, nedostatak fizičke kondicije i on dugo traje. Mnogo ozbiljniji je multisistemski inflamatorni odgovor (MIS-C), koji može da se javi i mesec ili dva nakon preležanog KOVID. Podsetimo, krajem oktobra 13-godišnji dečak iz Sombora Stevan R. umro je od plućne tromboembolije mesec dana posle preležane korone, a kao uzrok se navodi upravo MIS-C.

- To je teško oboljenje koje se mora lečiti u tercijalnim ustanovama. Recimo da smo od početka epidemije imali između 60 i 70 mališana koji su imali taj sindrom. On se javlja između četiri, šest i osam nedelja bolesti koja je bila blago simptomatska, asimptomatska i zato savetujemo da sva deca koja su preležala KOVID budu minimum četiri nedelje na poštedi od ozbiljnih treninga, miruju i, naravno, da nastave vitaminsku terapiju, a posle toga se postepeno vrate fizičkim aktivnostima - kaže dr Ostojić.

Foto: www.profimedia.com

Testiranje dece

 

SPUŠTEN PRAG

I profesor Vladislav Vukomanović, pedijatar i direktor Instituta za majku i dete, nedavno je pričao na temu MIS-C, te da se on pomera ka mlađoj populaciji.

- Ranije to nije bio neki veliki problem, međutim, sve češće, čak i ona deca koja su imala asimptomatski slučaj, pokazuju smetnje u spavanju, nesanice, kognitivne smetnje, nedostatak koncentracije, bolove u grudima, preskakanje srca i veoma jako zamaranje posle četiri-pet stepenika. To pokazuje da bolest menja ćud, delta soj ima neke svoje osobenosti, najteža bolest je do sada bila multisistemski inflamatorni sindrom, gde je bilo i smrtnih ishoda, međutim, to se sada pomera ka populaciji adolescenata i mladih, a tu je, eto, najmanji procenat vakcinacije - upozorio je on.

 

Post-KOVID ambulanta

Doktorka Olivera Ostojić je navela i da postoji namera da pri dečjoj klinici naprave post-KOVID ambulantu, gde će deca dolaziti na ispitivanja.

- U planu nam je da se ta deca koja su preležala KOVID prate i da nemaju neke komplikacije. Tu će se sigurno raditi ispitivanje plućne funkcije, kardiološke pretrage - dodaje ona.