RUDNIK STAR 5.000 GODINA: Arheološko nalazište Prljuša otkriva praistoriju koja se odvijala na teritoriji današnje Srbije


IZVOR: Republika - 13.11.2021 | 22:11


Kapija Šumadije kako je mnogi nazivaju, ubrzanim koracima razvija svoje potencijale koji će doprineti afirmaciji ovog dragulja centralne Srbije.

Foto: RINA

Arheološko nalazište Prljuša

Arheološko nalazište Prljuša na planini Rudnik, koje se nalazi pod jednim od njegovih vrhova, Malim Šturcem - mestu jednog od nekada najvećih praistorijskih rudnika bakra u Evropi - ubuduće će se dolaziti putem na kome je postavljena potpuno nova saobraćajna signalizacija i table koje će posetiocima i turistima značajno olakšavati kretanje i pronalazak tražene destinacije.

Sa Prljuše se pruža neverovatan pogled na južne obronke Šumadije, centralne i zapadne Srbije i svako ko se popeo mogao se uveriti u nestvaran vidik koji dopire do najviših vrhova Povlena, Maljena, Suvobora, Zlatibora, Tare, Ovčara, Kablara, Jelice, Stolova, Goča, Gledićkih planina.

Pod pokroviteljstvom Arheološkog instituta i Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, a uz podršku Ministarstva kulture, na Prljuši su 2011. godine započeta, preciznije, nastavljena istraživanja iz osamdesetih godina prošlog veka koja su konstatovala da je na tom području rudarenje bilo prisutno još u praistorijskom periodu.

Foto: RINA

Arheološko nalazište Prljuša

Ne samo to, tada je na tom mestu bio jedan od, za sada otkrivenih, najvećih rudnika bakra u Evropi. Glavni istraživač Instituta, Dragana Antonović kazala je za RINU da je u pitanju rudnik star 5.000 godina.

- Radovi su se odvijali pre više od 3.000 godina, najverovatnije i pre, ali za to nemamo materijalne dokaze. Ono što je kod tog rudnika jako zahvalno, to je prezentacija koja je urađena. U pitanju je jako tvrda stena pa je sve to moglo da se sredi. Za sada je urađeno jedno okno dok je za ceo projekat na čitavom lokalitetu već urađena prezentacija - istakla je ona i dodala da će se uraditi i druga okna, što, kako kaže, podrazumeva mnogo više prilaznih staza nego što je to sada slučaj.

Svi radovi su, prema njenim rečima, u skladu sa "prirodom", i nema drugih materijala sem drveta i lokalnog rudničkog kamena.

Foto: RINA

Arheološko nalazište Prljuša

Odlukom Vlade Srbije, 2017. godine, taj lokalitet na Rudniku proglašen je za teritoriju od posebnog istorijskog i kulturnog značaja i od tada je pod zaštitom države.

Rudnik, najviša planina Šumadije i lokalitet Prljuša (na visini od 986 metara nadmorske visine i na centralnoj planinarskoj i šetačkoj transverzali do svih vrhova Rudnika), sve su traženije destinacije u poslednje vreme, a tome svakako doprinosi dobra saobraćajna konekcija i geografska blizina većih gradova, Beograda, Kragujevca, Valjeva, Čačka, Kraljeva, Aranđelovca, Gornjeg Milanovca.