KO POMAŽE MEDIJE U SRBIJI? Da li je NED povezan sa CIA


IZVOR: Ekipa Srpskog telegrafa - 24.08.2021 | 19:00


Među stranim finansijerima pojedinih medija u Srbiji, među kojima je i Krik, jeste i Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), osnovana 1983, sa sedištem u SAD, pod okriljem tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana.

Foto: Tanjug/AP

Ronald Regan

I NED, kako se navodilo, najviše sredstava dobija od Kongresa i ministarstva spoljnih poslova SAD.

Osnovan je, kako je zvanično tad objašnjeno, sa ciljem promocije demokratije, ali je samo posle manje od deceniju u američkim medijima i dokumentarnim filmovima otkriveno da je NED praktično produžena ruka CIA.

- Lepo je biti s vama ovde da proslavimo osnivanje programa s vizijom i plemenitim ciljem. NED je odraz američke vere u demokratske ideale i institucije - izjavio je pre 38 godina Regan na zvaničnom predstavljanju početka rada NED.

SATELIT SLUŽBE 

Međutim, Alen Vajnstin, suosnivač ove organizacije, rekao je za Vašington post 1991:

- Mnogo toga što mi radimo danas CIA je radila tajno pre 25 godina.To praktično znači, kako su konstatovali američki mediji, da je NED bio satelit CIA:

- Umesto da CIA iza kulisa pokušava tajno da manipuliše državnim procesima tako što bi davala pare ovde i instrukcije tamo, oni su dobili polugu sa strane, koja je, u stvari, ta organizacija NED - izjavio je službenik CIA Filip Ejdži.

Foto: Tanjug/AP

CIA

Tako je NED, obrazlažu američki mediji, počeo sa izdašnim podmićivanjem u svakom kutku Jugoslavije, finansirajući opozicione grupe, potkupljujući mlade, gladne novinare, pune snova o novom životu, i dajući novac opozicionim sindikatima pro MMF ekonomistima i organizacijama za ljudska prava. 

UTICAJ NA IZBORE

I američki politikolog s kalifornijskog univerziteta Santa Barbara Vilijam I. Robinson je govorio da je "NED osmišljen unutar najviših ešalona nacionalne bezbednosti američke države". Kao razlog za osnivanje NED navođeno je i to što u to vreme CIA više nije mogla po svetu da funkcioniše onako kako je to rađeno do tada.

Priznanje Dojčinovića

Na spisku onih koje je NED finansirao u Srbiji je i Krik, kako je objavio Srpski telegraf. To čak nije skrivao ni urednik Krika Stevan Dojčinović, koji je još pre pet godina priznao da su dobili novac od te američke organizacije.

Foto: youtube.com/printscreen

Srđan Dojčinović

- Dobili smo 20.000 od OpenSociety i 30.000 dolara od NED. Nama je potreban godišnji budžet od 130.000 evra za funkcionisanje. Da pokrijemo troškove kancelarije, plata, putovanja koja su neophodna i tako dalje - rekao je on u intervjuu za Vice objavljen marta 2016.

- I kako ćemo onda uticati na izbore u inostranstvu? Pa mi smo ustanovili NED, finansiramo ga sa 170 miliona dolara godišnje. I to je sve što oni rade. Mešaju se u politiku drugih zemalja - konstatovao je novinar Njujork tajmsa Stiven Kinzer.
Sve to ovde se ignoriše i, očekivano, ubeđuje da je NED neprofitna organizacija, posvećena napretku i jačanju demokratskih institucija u čitavom svetu, promovisanju i zaštiti ljudskih prava i vladavini prava, podršci slobodi informisanja i nezavisnim medijima, jačanju organizacija civilnog društva, demokratskih političkih procesa i institucija...
Nameće se, međutim, legitimno pitanje kako je moguće da mediji u Srbiji koje finansira NED deluju nezavisno?

To pitanje Srpski telegraf uputio je i Stevanu Dojčinoviću, uredniku Krika, koji je dobijao novac i od NED (pogledajte okvir). Odgovor do zaključenja broja nismo dobili.