ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI O LAZANSKOM: On je bio Zdravko Čolić srpskog novinarstva!


IZVOR: Kristina ILIĆ - 06.08.2021 | 09:07


Komemoracija ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog počela je u pola 11 u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Foto: ST/N. Pančić

Aleksandar Apostolovski

Njoj, između ostalih, prisustvuju Marko Milačić, Goran Vesić, Marko Đurić, Milomir Marić, Vesna Jugović, Ljiljana Smajlović.

Smajlovićka se prva obratila rekavši da je Lazanski bio omiljen u vreme kada "novinari nisu znali kakva će retkost biti biti voljen od strane čitalaca".

- Nije objavljivao ništa što bi unizilo druge ljude, nikad nije uradao ispod pojasa i bio je najveća zvezda Politike mog vremena - rekla je ona.

Napominje da bi kolumna Lazanskog imala 70.000 pregleda sat vremena nakon objavljivanja na sajtu.

- Voleli su ga ljudi, ali on je čitaocima uzvraćao ljubav i poštovanje. Razgovarao je sa njima i prihvatao svaku kritiku. Nikada nikome nije odgovarao sa visine. Voleo je redakciju i redakcijski život, uvek bi se pojavio vedar i nasmejan - kaže Smajlovićka.

Nakon Smajlovićke obratila se i novinarka Sputnjika Ljubinka Milinčić.

- Treći je dan otkad je umro Lazanski. Nismo hteli da poverujemo, čekali smo da se još jednom potvrdi. Nažalost, istina je. Mi smo se, naravno, znali jako dugo. Sećam se, kad sam obavestila moje kolege da u redakciju dolazi Lazanski, pitali su šta će da radi. Rekla sam: "Nek radi šta hoće, on je Lazanski!" I tako je i bilo. Sve što je radio podizalo je tiraž. Ovih dana sa tugom konstatujemo da nam Lazanski poslednji put podiže tiraž. Treba istaći da Lazanski sve što je radio, radio je sa ogromnom ljubavlju - ja mislim da je to ključ njegovog uspeha - rekla je ona.

Govor je održao i novinar Politike Aleksandar Apostolovski.

- Zemlja je mogla da se okrene naopačke, da se dogodi bilo šta, ali je vest dana bila njegova smrt - rekao je on.

Apostolovski ističe da je Lazanski bio "Zdravko Čolić srpskog novinarstva, ovdašnja verzija Haklberi Fina, novinarski i akcioni heroj u pravom smislu te reči".

- Njegove tekstove jednako su razumeli prodavci krompira na Bajloniju, državnici i špijuni - podvlači on.