NOVE INFORMACIJE O DELTA SOJU: Zarazniji od EBOLE i BOGINJA, ali JEDNA STVAR IPAK ULIVA NADU!


IZVOR: Republika - 31.07.2021 | 07:50


Delta soj korone veoma brzo se širi.

Foto: Tanjug/AP,Pixabay

Foto:Ilustracija

 

Delta soj korona virusa zarazniji je od virusa koji izazivaju ebolu, prehladu, grip i boginje, i može da izazove ozbiljnije forme bolesti, navodi se u internim dokumentima američkog Centra za kontrolu zaraznih bolesti u koje je imao uvid "Njujork tajms".

- Nova istraživanja pokazala su da ljudi zaraženi delta sojem u svom sistemu, u nosu i ždrelu, nose ogromne količine virusa - rekla je direktorka te ustanove Rošel Valenski.

Virus je, navodi Centar, dvostruko zarazniji od prve varijante koja se iz Vuhana proširila svetom.

Vakcinisani i nevakcinisani nose skoro pa jednaku količinu virusa u svom sistemu, što je zabrinjavajuć podatak, ocenila je Valenski. Što je veća količina virusa u sistemu, to je mogućnost prenošenja veća, prenosi Mondo.

Ohrabrujuća vest je da je istraživanje pokazalo da, dok vakcinisani mogu da prenose virus, vakcine su visoko efikasne u sprečavanju teških oblika bolesti, neophodnosti hospitalizacije i smrtonosnih komplikacija.

Amerika je nedavno odlučila da vakcinisani više ne moraju da nose maske unutra, ali je moguće da će zbog novog otkrića ta odluka biti revidirana.