KOBNE GREŠKE KOJE MOGU DA VAM SE DESE ZA VREME OLUJE: Čim vidite MUNJU, odmah ostavite mobilni i ne trčite


IZVOR: Republika - 19.07.2021 | 07:20


Viši naučni saradnik Instituta za fiziku, dr Marko Vojinović, objasnio je kako se zaštititi od udara groma. Naučnik je objasnio kako se računa daljina groma ali i koje greške mogu biti kobne tokom oluje.

Foto: youtube.com/printscreen/ilustracija

Foto: Ilustracija

Kada počne da grmi ili seva, šta možemo da uradimo?

- Dve stvari su osnovne, prva je da procenimo koliko je grmljavina daleko. Ako je dovoljno blizu je skloniti se u zatvoren prostor, u auto, zgradu, kuću... Procenićete na osnovu razlike između vremena koje protekne otkad vidimo bljesak, i kada čujemo zvuk grmljavine. Brojimo sekunde od bljeska, i ako prođe više od tri, četiri sekunde, onda je grmljavina daleko. Ako je proteklo manje, onda je blizu - rekao je on.

Ako ne vidimo munju?

- Može i to da se desi i onda teško može da se proceni rastojanje, moramo da je vidimo. Ako se plašimo najbolje je ući u zatvoren prostor - rekao je dr Vojinović.

Da li položaj tela išta menja, "bapska" priča kaže da bi trebalo čučnuti? Da li bi trebalo otarasiti se nekih predmeta koje imamo kod sebe?

- Čučanje je jedna urbana legenda, ne pravi neku razliku da li ste čučnuli ili i dalje stojite, ležite... Svi metalni predmeti potencijalno privlače grom, da kažemo, električno pražnjenje iz atmosfere i bilo kakav metalni predmet indukuje naelektrisanje suprotnog pola i time ga privlači. Tako da je pametno otarasiti se metalnih predmeta koje imamo kod sebe, a u to spada i mobilni telefon - rekao je on.

Boja munje zavisi od toga do koje temperature se usijao vazduh. Najtoplije su svetloplave, karakteristične nijanse, ali svaki grom je podjednako smrtonosan ako je dovoljno blizu.

- Do tragičnih ishoda retko dovodi direktan pogodak u osobu, grom udari blizu. I kada udari u zemlju, u bilo koji predmet, okolina mesta udara se naelektriše. Ljudi beže, potrče a elektricitet želi da ide najkraćim putem, kroz najbolji provodnik. I onda kroz naelektrisano tlo, kroz noge, doživimo strujni udar. Ako stojimo na jednom mestu, to se neće dogoditi - rekao je on na Prvoj.