PAŠALIĆ: Jedinstvena platforma za zaštitu novinara omogućiće iniciranje izmene propisa


IZVOR: Republika - 15.06.2021 | 15:22


Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da bi evidentiranje problema koje mediji imaju na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja u jedinstvenu platformu, koju izrađuje u dogovoru sa svim relevantnim novinarskim udruženjima i sindikatima, omogućilo ovoj instituciji da ukoliko bude potrebno inicira i izmenu postojećih propisa koji regulišu tu oblast.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Zoran Pašalić

- Udruženja ili pojedinačni mediji po pitanju sufinansiranja medijskih projekata mogu da traže od Ministarstva kulture i informisanja da izvrši nadzor po pitanju zakonitosti i pravilnosti postupka i odluka o dodeli sredstava. Ako nisu zadovoljni odgovorom ministarstva ili ako ne dobiju odgovor u roku od 30 dana tek tada mogu da se obrate Zaštitniku građana. To je trenutno jedini zakonski put - rekao je Pašalić.

Međutim, ako bi svi problemi oko sufinansiranja medijskih sadržaja bili zabeleženi u ovoj jedinstvenoj bazi napada i pritisaka na novinare, koja je izrađena po ugledu na evropsku bazu, to bi ubrzalo regovanje Zaštitnika građana po pitanju ovih i drugih problema sa kojima se susreću novinari, rekao je Pašalić.

Mislim da ćemo, ukoliko ne dođemo do saglasja da imamo jedinstvenu platformu i ako ona što pre ne bude počela da funkcioniše, izgubiti dragoceno vreme. Pre svega, u bržem reagovanju Zaštitnika građana na okolnosti da mediji, bilo lokalni bilo nacionalni, nisu zadovoljni načinom na koji je izvršen postupak dodele sredstava za sufinansiranje.  A to je onda dovoljan razlog da Zaštitnik građana inicira izmenu propisa - naveo je Pašalić.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Zaštitnik građana je još jednom pozvao sva novinarska udruženja koja su potpisala sporazum o izradi jedinstvene platforme da što pre dostave podatke i naglasio da će ta baza omogućiti da se utvrde greške u načinu rada i propusti koji se ponavljaju u dužem vremenskom periodu što će omogućiti iniciranje izmene propisa ili, ako bude potrebno, donošenje novog zakona. 

Neću odustati od izrade jedinstvene platforme bez obzira što po mom viđenju, unošenje podataka u nju ide relativno sporo. Ovom prilikom vas molim da okupimo sve te podatke i da prateći takve pojave možemo javno da ukažemo da nešto nije u skladu sa zakonom ili da se pokazalo kao nedelotvorno i da krenemo u izmene zakona“, rekao je Pašalić na konferenciji „Projektno sufinansiranje medijskih sadržaja – prednosti i nedostaci - koju je organizovalo udruženje „Lokal pres“.