DANAS JE VELIKI ČETVRTAK! Dan kada se Hrist sa apostolima sreo na Tajnoj večeri: Iz crkve obavezno kući ponesite upaljenu sveću, EVO zašto je to važno


IZVOR: Republika - 29.04.2021 | 05:30


Za pravoslavne hrišćane danas je Veliki četvrtak, dan kada se na bogosluženjima podseća na poslednje Hristovo obedovanje sa apostolima kada je on, blagoslovivši vino i hleb, podelio ih sa učenicima i naložio im da ubuduće oni ovaj ritual čine njemu u sećanje

Foto: youtube.com/printscreen

Isus Hrist sa apostolima

Na Tajnoj večeri nastala je tajna svete pričesti koja se do dana današnjeg čini u svakom hramu tokom liturgije. Prema hrišćanskom predanju, u četvrtak počinje i završava se Hristovo stradanje i njegova zemaljska misija za spas čovečanstva.

Na Veliki četvrtak u hramovima se služi Liturgija svetog Vasilija Velikog, na kojoj se vernici nakon najmanje pet dana posta na vodi pričešćuju. Narod veruje da i najvećim grešnicima, koji se pričeste na današnji dan, bivaju oprošteni gresi. Na liturgijama se vernici pričešćuju hlebom ili naforom - telom Hristovim i vinom, koje je simbol njegove krvi prolivene za spas ljudskog roda.

Po završetku liturgije prestaje se za zvonjenjem i počinje da se klepa, odnosno udara u drvenu dasku, sve do sahrane Hristove. Posle liturgije dozvoljeno je jesti na ulju i popiti nešto vina.

Uveče se služi Veliko bdenije, kada se čitaju dvanaest jevanđelja Hristovog stradanja, kada narod u crkvi po pravilu kleči.

Kod nekih pravoslavnih naroda, sveće koje vernici drže u rukama tokom ovog čitanja ponesu se kući, po mogućnosti upaljene, da bi uneli u domove blagoslov i odagnali duhove tame.

Za Veliki četvrtak u narodu postoje razna verovanja i običaji. U manastir Tronošu seljaci iz obližnjih sela donose na ovaj dan veliku sveću, tešku više desetina kilograma od čistog voska, koja se pali tokom čitave godine, dok se ne donese sledeća.