ZAMENICA ZAŠTITNIKA GRAĐANA RAZGOVARALA SA PORODICOM STANKOVIĆ!


IZVOR: Republika - 17.02.2021 | 14:12


Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović danas je razgovarala sa Bojanom Stankovićem, državljaninom Republike Srbije čijoj supruzi Efrozini, državljanki Ruande, nije odobren privremeni boravak u našoj zemlji po osnovu spajanja porodice, a detetu rođenom prošle godine još uvek nije izdata zdravstvena knjižica.

Foto: Kancelarija zaštitnika građana

Stojanović je u razgovoru predočila Stankoviću da je Zaštitnik građana pre sedam dana, tačnije odmah po saznanju iz medija za njihov problem, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak prema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Zamenica Zaštitnika građana je navela i da očekuje da odgovore nadležnih organa dobije sredinom naredne nedelje.

Zaštitnik građana je 10. februara 2020. godine iz medija saznao da je državljanki Ruande naplaćena zdravstvena usluga u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS iako je udata za državljanina Srbije, kao i da njihovom detetu koje je rođeno sredinom prošle godine u Republici Srbiji još uvek nije izdata zdravstvena knjižica. 

 
$bp("Brid_13571727", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});
Zbog ovih, ali i medijskih navoda o razlozima zbog kojih državljanki Ruande nije odobren privremeni boravak u Republici Srbiji po osnovu spajanja porodice, Zaštitnik građana je pokrenuo postupak prema MUP-u i RFZO i odredio rok od 15 dana da ga izveste o svim okolnostima ovog slučaja.