GODIŠNJICA SMRTI: Srbija je pre osam godina ostala bez patrijarha Pavla


IZVOR: Republika - 15.11.2017 | 09:37


Srpska pravoslavna crkva je pre tačno osam godina ostala bez partrijarha Pavla. Ovaj živi svetac kako su ga nekada mnogi pravoslavci zvali, upokojio se 15. novembra, a na njegovoj sahrani je bilo više od pola miliona ljudi.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Partrijarh iz naroda

Sahranjen u porti manastira Rakovica, gde ga i dan danas posećuje veliku broj vernika, za koje je bio omiljeni partrijarh iz naroda.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. Sutradan, 2. decembra, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. Ceremoniju je izvršilo 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona.

Izbor je obavljen za života prethodnog patrijarha, Germana, zbog njegove dugotrajne teške bolesti na predlog lekarskog Konzilijuma Vojnomedicinske akademije koje su potrvđene stručnim nalazom.

Ovo su neki od njegovih citate

  • Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi.
  • Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi.
  • Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.
  • Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina.
  • Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Groblje Živog sveca

Patrijarh Pavle bavio se i naučnim radom, a njegova najznačajnija objavljena dela su Monografija o manastiru Devič, beseda „"Život po Jevanđelju" i "„Molitve i molbe", koje su štampane i kao dopunjena izdanja.

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripala je fondu Biblioteke srpske Patrijaršije i ima status kulturnog dobra, a čuva se u prostorijama konaka Manastira Svetog arhangela Mihaila u Rakovici.

Patrijarh Pavle rođen je 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji, u porodici zemljoradnika, a tu je završio osnovnu školu.