NE SMEMO ZABORAVITI ŽRTVE HOLOKAUSTA: Zaštitnik građana izričit po pitanju najvećeg ratnoh zločina


IZVOR: Republika - 27.01.2021 | 15:04


Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da se na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta Srbi uvek sećaju zajedničke tragične sudbine dva naroda koja ih je još više povezala u vremenu posle u Drugog svetskog rata kako se zlo takvih razmera ne bi ponovilo.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Zoran Pašalić

- Logor Birkenau-Aušvic, kao mesto biblijskog stradanja jednog naroda, posledica je strašnog zla. Takvo zlo, zasnovano pre svega na netoleranciji rasne, nacionalne i svake druge različitosti, dovelo je do stravičnog stradanja jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu - rekao je Pašalić povodom obeležavanja 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Pašalić je ukazao da ne smemo da zaboravimo da su iz mržnje, netrpeljivosti i netolerancije nacisti u Drugom svetskom ratu ubili više od šest miliona Jevreja i da takav zločin ne sme više nikada da se ponovi.

Zaštitnik građana je istakao da je obaveza savremenog sveta da se iznova podseća strahota holokausta kako bi u svakom momentu i na svakom mestu omogućio postojanje tolerancije i suživota, kao i beskompromisnu zaštitu ljudskih prava.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je 2005. godine 27. januar za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, u znak sećanja na dan kada je 1945. godine oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.