HEROJSTVO TRUDNICE U PANČEVU: Savladala KORONU POSLE 30 DANA NA RESPIRATORU! Pluća joj se nisu ni videla


IZVOR: T. Bujišić - 21.12.2020 | 05:55


Posle 30 dana na respiratoru, na koji je stavljena nakon što su je lekari porodili carskim rezom, trudnica obolela od korone dobila je najvažniju životnu bitku. Pobedila je koronavirus i za nekoliko dana biće otpuštena iz Opšte bolnice u Pančevu. Kod kuće će se pridružiti sinčiću, koji je, hvala bogu, odlično.

Foto: Tanjug/AP

Kovid bolnica (Ilustracija)

U moru loših vesti i tužnih priča o životima koje je odneo opaki virus KOVID-19 direktor pančevačke bolnice dr Slobodan Ovuka za naš list je ispričao i ovu sa srećnim krajem. A kraj je takav zahvaljujući, pre svega, velikom požrtvovanju i stručnosti lekarskog tima koji se izborio za pobedu života.

Kako nam je rekao dr Ovuka, respirator je nakon teškog carskog reza bio jedini izbor za ovu ženu.

- Njoj je 8. novembra urađen carski rez. Tada je priključena na respirator. Snimci njenih pluća, kao i skener koji smo ponavljali, pokazivali su da su pluća gotovo nestala, nisu se maltene mogla ni videti. Priznajem, bili smo veoma uplašeni - govori dr Ovuka za naš list.

Dr Ovuka za naš list: Ženu smo nakon carskog reza morali da stavimo na respirator. Srećom, i ona i beba su sada dobro

 

Ispostavilo se da je ova žena morala da bude priključena na respirator, koji je praktično disao umesto nje punih 30 dana. Svaki dugačak kao večnost...

- Samo snažnom voljom naših lekara, naročito anesteziologa i anestetičara, koji su svih tih dana neumorno bdili nad njom, uspela je da se izbori i pobedi virus. Prošle sedmice skinuta je s respiratora - objašnjava Ovuka.

Dve smrti u Nišu

Nisu, nažalost, sve trudnice imale sreću kao ova koja je lečena u pančevačkoj bolnici. Podsetimo, u julu je od posledica koronavirusa nakon porođaja u 26. nedelji trudnoće u Nišu preminula žena (34) iz Vranja. Beba je, srećom, preživela.

Ista zla kob zadesila je i trudnicu iz okoline Doljevca koja je, takođe u niškom kliničkom centru, dan posle hitnog porođaja, na kom je izgubila novorođenče, umrla od virusa KOVID-19.

Naš sagovornik s puno radosti, ali i ponosa u glasu, ističe da ova trudnica treba narednih dana da izađe iz bolnice i ode kući kod bebe.

- Zahvaljujući velikom iskustvu koje smo stekli u proteklom periodu vezano za koronavirus, uspeli smo da dobijemo borbu za život i majke i deteta. Ovo je sigurno jedan od najlepših događaja koji se desio u periodu teške borbe protiv korone - zaključuje Ovuka.