Miličković: Neophodno razvijati međunarodnu saradnju


IZVOR: Republika - 08.12.2020 | 13:00


Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković izjavio je danas da je u oblasti vanrednih situacija neophodno razvijati i unapređivati međunarodnu i regionalnu saradnju, kao i opremanje i obučavanje vatrogasno-spasilačkih jedinica kako bi odgovor na sve vrste rizika i pretnji u ovoj oblasti bio što efikasniji.

Foto: MUP Srbije

Milosav Miličković

Miličković je na međunarodnoj video-konferenciji Međunarodne sportske federacije vatrogasaca–spasilaca ukazao da se iz analiza stanja zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama na globalnom nivou može zaključiti da smo sve više izloženi rizicima i pretnjama u oblasti vanrednih situacija.

Zbog toga je, kako je ocenio, za efikasan odgovor na ove rizike i pretnje krucijalan združen odgovor međunarodne zajednice i svih relevantnih subjekata.

Foto: MUP Srbije

Sastanak

Miličković je podsetio da na teritoriji Republike Srbije vatrogasno-spasilačke jedinice deluju već 187. godina, tokom kojih su pokazale požrtvovanost, nesebičnost i solidarnost sa ljudima u nevolji.- Vatrogasno–spasilačke jedinice odgovaraju na sve pozive u najkraćem mogućem roku, prve izlaze na mesto nesreće, spasavaju ugroženo stanovništvo i materijalna dobra i otklanjaju posledice vanredne situacije - naveo je Miličković.

Foto: MUP Srbije

Sastanak

Državni sekretar Ministarstva je istakao spremnost Republike Srbije da  postane član Međunarodne sportske federacije vatrogasaca–spasilaca jer ona na najbolji način neguje sportski duh, promoviše, okuplja i uvežbava heroje našeg društva i doprinosi popularizaciji vatrogastva.