Zaštitnik građana: Hitna kontrola gradskih ustanova zbog uskraćivanja usluga geronto-domaćica


IZVOR: Republika - 01.12.2020 | 14:05


Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi posle saznanja da je starijem bračnom paru uskraćena usluga geronto-domaćica jer je jedan od supružnika zaražen korona virusom i da imaju lekova i hrane za još nekoliko dana, pokrenuo hitan postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i Gerontološkog centra Beograd.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Zoran Pašalić

Zaštitnik građana je upoznat sa problemima sa kojima se suočava bračni par iz Beograda koji su korisnici Službe „Pomoć u kući“ Gerontološkog centra Beograd nakon što je jedan od njih pozitivan na korona virus.

U telefonskom razgovoru sa koordinatorom Službe „Pomoć u kući“ Gerontološkog centra Beograd 30. novembra 2020. godine Zaštitnik građana je upoznat da je taj centar uputio upit Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd o načinu pružanja usluge u novonastaloj situaciji u konkretnom slučaju, odnosno da li geronto-domaćice ovim supružnicima mogu da pruže pomoć u nabavci hrane i lekova.

Kako je Zaštitnik građana obavešten tom prilikom, kao i prilikom telefonskog razgovora 1. decembra 2020. godine, odgovor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd nije primljen.

 
$bp("Brid_06831412", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Odeljenje za hitno postupanje, stručna služba Zaštitnik građana zbog toga traži od ove dve gradske ustanove da ga u što hitnijem roku, uz dostavljanje relevantne dokumentacije, obaveste o svim činjenicama i okolnostima, kao i o preduzetim aktivnostima. Od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Zaštitnik građana posebno traži obaveštenje da li je uputio odgovor Gerontološkom centru Beograd, te ukoliko to nije slučaj da ga obavesti o razlozima za to.

Od ove dve ustanove Zaštitnik građana traži i obaveštenje na koji način je organizovano pružanje usluga korisnicima Gerontološkog centra Beograd u situacijama kada su korisnici ili članovi njihovog domaćinstva pozitivni na korona virus ili se nalaze u samoizolaciji, kao i na koji način je u tim situacijama organizovano pružanje usluga geronto-domaćica.