SLAVIMO SVETOG ARSENIJA SREMCA: Bio je naslednik Svetog Save, a štitiće vas od nesreće ako danas uradite OVO!


IZVOR: Republika - 10.11.2020 | 07:48


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Arsenija arhiepiskopa Pećkog

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Foto: Ilustracija

Veliki jerarh srpske crkve i naslednik sv. Save, Arsenije beše rodom iz Srema.

Još u mladosti zamonašio se i predao se iskreno svesrdnom podvigu radi spasenja duše. No čuvši za divnu ličnost i delatnost Sv. Save, Arsenije ode k njemu u Žiču, gde ga Sava ljubazno primi i uvrsti u bratstvo Žičko. Videći retke vrline u Arseniju, Sava ga uskoro postavi za igumana Žičke obitelji.

 
$bp("Brid_04994125", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Kada Mađari navališe na zemlje srpske, posla Sava Arsenija na jug, da traži za arhiepiskopiju neko mesto skloniti je od Žiče. Arsenije izabra Peć, i tu sagradi manastir i crkvu sv. apostolima, koja se kasnije prozva crkva Vaznesenja Gospodnja.

Pred svoj drugi polazak za Jerusalim Sava odredi Arsenija sebi za naslednika na arhiepiskopskom prestolu. A kada Sava pri povratku umre u Trnovu, Arsenije navali na kralja Vladislava, da prenese telo Savino u srpsku zemlju.

Mudro upravljao crkvom 30 godina, i upokojio se 28. oktobra 1266. god. Na oltarnom zidu Pećskog hrama stoji napisano: „Gospodi Bože našъ vonmi, pos!ti i blagoslovi hramъ seй... pomenite že i mene gr!šnago Arsenija".

Sahranjen je u Pećkom hramu.

Tropar (glas 8):

Nastavniče milosti, učitelju Pravoslavlja, bogonadahnuti ukrasu arhijereja, oče naš, jerarše Arsenije, zastupniče siromašnih, riznico milosrđa koja je otvorena za sve: Moli Hrista Boga da prosveti duše naše, da ne bi nikada zaspali na smrt.

Veruje se da molitva na ovaj dan pomaže svakome ko Svetog Arsenija zamoli za zdravlje, a prema verovanju, na ovaj način ćete zaštititi porodicu i bližnje od svake nesreće i pošasti.