POTRESNA ISPOVEST TEŠKO OBOLELE ŽENE: Leukemija je došla tiho i IZNENADA!


IZVOR: Borislav KAŠANSKI - 09.11.2020 | 05:22


Dragana Milanović (40) iz Pančeva, jedan je od najmlađih pacijenata kojima je postavljena dijagnoza retke bolesti, akutne mijelodne leukemije. Ova vrsta leukemije je inače jedno od najmalignijih oboljenja.

Foto: Privatna arhiva

Dragana Milanović

Našu sagovornicu leukemija je pre četiri godine pogodila dok je mislila da puca od zdravlja i snage.

- Leukemija je bolest koja dolazi izuzetno tiho, brzo i učinila me je potpuno nemoćnom. Simptomi, kao što su umor, modrice koje ne prolaze, krvarenja desni, hemoroidi, menstrualna krvarenja, rane koje ne zarastaju, bol u stomaku, zamor, teško disanje treba da budu signal za obraćanje lekaru ili bar za hitnu analizu krvi - objašnjava Dragana.

Kako kaže, za vreme bolničkog lečenja joj je bilo nekad manje, a nekad veoma teško fizički.

- U meni se vodila velika psihička borba zbog svega kroz šta prolazim, ali i zbog toga što sam bila svedok onoga kroz šta drugi prolaze. Slušala sam savete i preporuke, bila sam odgovorna i verovala da ću preživeti. Sada, posle svega, znam da su u našoj zemlji za savremeno lečenje ove retke bolesti, pored inovativnih lekova, potrebni i specifični smeštajni uslovi za pacijente. Prevashodno mislim na sterilne sobe jer boravak pacijenta u takvoj sobi drastično povećava šansu za oporavak, pošto se tako mogućnost infekcije svodi na minimum - priča Dragana Milanović.

Koji su simptomi mogući

Akutna mijelodna leukemija javlja se u svim uzrastima, a učestalost raste sa starenjem.

- Tačan uzrok nastanka leukemije je zasad nepoznat. Neki faktori kao što su jonizujuće zračenje, organski rastvarači, pesticidi, neki virusi i prethodna primena citostatika u lečenju drugih maligniteta mogu da oštete naš nasledni materijal, odnosno DNK, i pokrenu nastanak leukemije. Akutna leukemija se može manifestovati nespecifično - visokom temperaturom, obilnim znojenjem i lošim opštim stanjem. Tu su i anemija, infekcije i krvarenja. Kod nekih pacijenata javlja se uvećanje limfnih čvorova, jetre i slezine - objašnjava prof. dr Nada Suvajdžić Vuković, hematolog u KCS.