DRAMATIČNO UPOZORENJE SZO: Za mesec dana korona će ponovo kositi starije!


IZVOR: B. PAUNOVIĆ - 26.09.2020 | 04:27


Za mesec dana najstariji će ponovo biti najugroženiji pred naletom korone, iako je trenutno među zaraženima najviše mladih, dramatično je upozorenje koje je SZO izdao za celu Evropu.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Foto: Ilustracija

Direktor evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije Hans Kluge rekao je da je u prvoj sedmici septembra najveći broj novozaraženih činila populacija između 25 i 49 godina, međutim, kako je upozorio, uočen je i porast obolelih među starijom populacijom, od 50 do 70 godina.

- Vidimo da broj zaraženih među starijom i ranjivijom populacijom raste u svim evropskim zemljama. U Britaniji, Francuskoj i Španiji trenutno su mladi ti koji su najviše pogođeni, ali za od četiri do šest nedelja videćemo znatan skok zaraženih među starijom populacijom - rekao je Kluge.

Objašnjenje je jednostavno - nastupajući hladniji dani će standardno otvoriti sezonu respiratornih infekcija, zatvoriti mlade u kuću sa starijima i povećati broj pacijenata u bolnicama.

Hans Kluge (SZO): Svuda raste broj obolelih među starijima, za od četiri do šest nedelja taj skok biće znatan

Stav svetskih lekara da će epidemija korone među najstarijima ponovo buknuti potvrđuju i domaći stručnjaci. Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, naveo je u petak da sve dok se ne pronađe vakcina ne možemo biti sigurni da smo sa koronom završili. Dotad jedini način da sprečimo širenje virusa jeste pridržavanje mera.

On se dotakao i mera koje je najavio dr Kon, a odnose se na ljude koji dolaze iz inostranstva tokom predstojećih praznika - slava, Nove godine, Božića...

- Ne kažem da ne treba da proslavljamo, ali i mala greška može da nas vrati u ozbiljno stanje - kazao je Đerlek.