Saopštenje Zaštitnika građana: MINISTARSTVO PRAVDE DA IZVRŠI NADZOR NAD RADOM VIŠEG SUDA U NOVOM SADU


IZVOR: Republika - 23.09.2020 | 11:45


Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja da su mediji objavili detalje presude za obljubu deteta koje su preuzeli iz saopštenja Višeg suda u Novom Sadu, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva pravde Republike Srbije sa zahtevom da izvrši nadzor nad radom sudske uprave tog suda.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Zoran Pašalić

S obzirom da postoji mogućnost da je došlo do povrede prava deteta na privatnost, Zaštitnik građana traži od Ministarstva pravde da izvrši nadzor nad radom sudske uprave Višeg suda u Novom Sadu kako bi utvrdilo da li je saopštenje suda, koje su preneli mediji, bilo u skladu sa odredbom člana 58. Sudskog poslovnika i poštovanjem najboljih interesa deteta.

U tekstovima objavljenim u medijima i na društvenim mrežama iznose se informacije iz ličnog i porodičnog života oštećenog deteta, kao i detalji u vezi sa događajima koji predstavljaju radnje krivičnog dela a koje su, prema navodima iz tih tekstova, preuzete su iz saopštenja Višeg suda u Novom Sadu, navodi Zaštitnik građana.

- Više puta sam se uverio da novinski članci i objave koje u javnosti mogu da izazovu trenutnu senzaciju ostavljaju teške posledice i velike traume za dete do kraja života - izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

 
$bp("Brid_00861032", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});
Pašalić još jednom apeluje na sve novinare i urednike medija da prilikom objavljivanja bilo kakvih podataka o zlostavljanju dece, pa makar to bile i sudske odluke, pre svega obrate pažnju na zaštitu najboljeg interesa deteta a zatim i na zaštitu njihove privatnosti, koji su i zakonima regulisani.
Od Ministarstva pravde, Zaštitnik građana traži da u roku od 15 dana dostavi informacije o rezultatima izvršenog nadzora, sa kopijom relevantne dokumentacije.