Ministar finansija najavio: Počinje program "Moja prva plata", evo šta to znači i kakve olakšice će imati svi trenutno nezaposleni


IZVOR: Tanjug.rs, republika.rs - 31.07.2020 | 07:28


Od polovine avgusta počeće prijavljivanje poslodavaca i mladih koji traže posao za program "Moja prva plata", a sa radom za plate koje će delom finansirati država počelo bi se od oktobra, rekao je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Siniša Mali

Zapošljavanje 10.000 mladih na po devet meseci država će podržati sa 20.000 dinara mesečno za one sa diplomom srednje škole i 24.000 dinara za mlade radnike sa fakultetskom diplomom.

- Ovo je pravi način da država doprinese, i preuzme veći deo tereta prve plate za ove mlade na sebe. I način da oni dođu do svoje prve plate, i svog prvog posla. Tako podstičemo njihovu zaposlenost, a smanjujemo nezaposlenost među mladima - rekao je Mali.

 
$bp("Brid_96180255", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});


Tokom konkursa firme će prijavljivati svoje potrebe za radnicima, a paralelno će se prijavljivati studenti i oni koji su završili srednju školu - tako će biti formirana lista onih koji žele da učestvuju u programu za koji će samo za ovu godinu biti izdvojeno dve milijarde dinara.

- To nije mali novac, ali je novac koji će na pravi način biti utrošen, da mladim ljudima sada, u uslovima krize kada postoji strah zbog korone damo mogućnost i poguramo ih napred, da dobiju prvu platu - rekao je on.

Dodaje da je pretpostavka da će posle devet plata mladi ostati kod istog poslodavca, ili sa iskustvom lakše naći drugi posao.

 
$bp("Brid_96180271", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});


Program Moja prva plata predviđa da ostatak novca za platu ovako zaposlenih mladih ljudi obezbede poslodavci.

- Prvim i drugim paketom mera podrške borimo se da zaštitimo našu privredu, a programom Moja prva plata želimo da podstaknemo zapošljavanje a mladima je najteže da dobiju prvi posao - rekao je on.