Hrvatska provokacija je DNO DNA: Traže da Srbin prisustvuje na "Oluji"


IZVOR: Tanjug.rs, republika.rs - 28.07.2020 | 09:33


Hrvatska traži da na proslavi "Oluje" prisustvuje Srbin, jer bi im tako bilo malo lakše na savesti, kaže prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poručuje da je takav zahtev za učešće na proslavi etničkog čišćenja Srba "neviđena politička provokacija".

Foto: ST/N. MANDIĆ

Ivica Dačić

On je na TV Pink rekao da Hrvatska ne traži da se na proslavi godišnjice "Oluje" pojavi predstavnik Srbije, nego Srbin, i to Srbin iz Hrvatske.

Naveo je da je u Hrvatskoj pre rata živelo 560.000 Srba, a sada ih je ostalo 180.000.

- Oni su izvršili etničko čišćenje sopstvene države i izvršili su ono što je bio cilj svih pokreta na kraju i ustaškog pokreta - rekao je Dačić.

Dačih kaže da je Crna Gora se osetila prozvanom povodom njegovog negodovanje što će predstavnik Crne Gore biti na proslavi "Oluje".

- Siguran sam da nikoga u Srbiji nije zabolelo mnogo kad je Albanija priznala takozvano Kosovo, ali mislim da je svakog Srbina zabolelo kad je Crna Gora to učinila - kaže Dačić.

 
$bp("Brid_95928487", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković juče je rekao da bi bilo "jako dobro i korisno" kada bi na obeležavanje godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu došao i potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici vlade obeleže i srpska stradanja.

Upitan o intervjuu Dragan Đilasa hrvatskom Večernjem listu u kome je, kako su naveli pojedini mediji u Srbiji, negativno pričao o Srbiji i Aleksandru Vučiću i zamolio Hrvate za oprost i pomirenje, Dačić kaže da se nekadašnji Đilasov predsednik Boris Tadić više puta izvinio svima redom.

- Ne znam ko se izvinio srpskom narodu - upitao je Dačić i naveo da su ga oduvek najviše nervirali oni koji "pljuju" svoju zemlju u inostranstvu, bez ozbira da li su u vlasti ili u opoziciji.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Prognani Srbi

Ocenio je da su navodi Đilasa aposlutno neprihvatljivi, posebno imajući u vidu odnose sa Hrvatskom i dodao da je apsolutno neprhvatljivo i neprimereno loše pričati za svoju zemlju i političke protivnike u inostranstvu.

Povodom navoda Đilasa da je nosio crni flor za Sarajevo, Dačić je rekao da će i on nositi crni flor za Sarajevo kako bismo videli gde je 150.000 Srba koji su ziveli u Sarajevu pre početka rata.

- Valjda je trebalo da nose crni flor zbog toga, ali zato tako i prrolaze na izborima. Ne znam gde je nosio crni flor, verovatno oko očiju - rekao je Dačić.

Kaže da nije primetio u dosadašnjem političkom delovanju Đilasa toliko ozbira prema nekome, i naveo da je Đilas bio "veoma oštar u primeni vlasti" kada je bio gradonačelnik Beograda u slučaju Roma ispod mosta i nekih demonstracija u Beogradu kojima se protivio.

 
$bp("Brid_95928509", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

- Đilas nema svoju politiku, on ima politiku "šta je rekao Vučić, ako je to rekao Vučić, ja ću sada da kažem nešto drugo, Vučić nikad nije u pravu" - rekao je Dačić.

Zato, kaže, tom delu opozicije treba politička nestabilnost i "gluposti" poput pejntbola koji su najavili sipred parlamenta na dan konstitutivne sednice.

- Ako je to vrhunac političkog aktivizma, onda ja ne znam dokle je došla naša višestranačka demokratija svih ovih godina - navodi Dačić i poručuje da vlast koja ima Đilasa kao opoziciju ne treba da brine za svoju budućnost.