NAŠ ČUVENI INFEKTOLOG UPOZORAVA: Sprema se kolaps zdravstvenog sistema, lekari će morati da biraju koga da spase!


IZVOR: Espreso, Republika - 17.07.2020 | 07:39


"Zbog naglog skoka zaraženih koji se očekuje već krajem nedelje, kada na 'naplatu' dođu protesti, na korak smo od kolapsa zdravstvenog sistema", upozorava naš čuveni infektolog dr Žarko Ranković.

Foto: youtube.com/TVKopernikus

Žarko Ranković

On kaže da su ove tragične scene vrlo moguće u Srbiji ukoliko se popune bolničke postelje u zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, a broj pozitivnih nastavi da raste.

- Bolnički kapaciteti u Beogradu su popunjeni, a pacijenti se već danima šalju u kovid-bolnice u unutrašnjosti. Ako se ovakva situacija nastavi, i te bolničke postelje biće brzo popunjene. Država može da izgradi nove bolnice, kao i da organizuje medicinsko osoblje koje će raditi u njima, ali za to treba vremena. Opreme i respiratora ima, obezbeđeno je sve na vreme, ali sve će to biti nedovoljno ukoliko broj inficiranih nastavi da se povećava - ističe Ranković i dodaje:

- Italijanski scenario u Srbiji je i te kako moguć ukoliko se popune sve bolničke postelje i svi respiratori. Ne možemo staviti dva pacijenta na jedan respirator, već lekari moraju da isključe jednog kako bi priključili drugog. Baš kao u ratnom stanju, bolnice bi bile pune, a lekari bi na licu mesta procenjivali ko od pacijenata ima veće šanse da preživi i njemu bi pružali pomoć. Nažalost, to bi se moglo desiti već krajem ove nedelje, jer je prošlo dovoljno vremena od protesta u Beogradu, kada niko nije vodio računa o zaštiti od virusa, što može dovesti do povećanja broja obolelih - napominje on.

Foto: e-stock/D. MILENKOVIĆ

Foto: Ilustracija

Maske i distanca su jedino rešenje za suzbijanje epidemije

Infektolog Žarko Ranković savetuje građane da se pridržavaju mera jer je to jedini način da se epidemija obuzda.

- Prerano smo se opustili i sada plaćamo danak. Ne postoje vakcina ni lek za koronu. Ali kada bismo svi 14 dana nosili maske i ponašali se onako kako preporučuje struka, videli biste kakve bismo imali rezultate i kako bi se smanjio broj osoba koje su inficirane - ističe Ranković.

Ipak, Ranković smatra da će država učiniti sve što može da do ovoga ne dođe.

- Nadam se i molim da se ovakva situacija ne obistini. Da nijedan zdravstveni radnik ne bude u situaciji da mora da razmišlja o tome kome pružiti priliku i šansu za život, a koga jednostavno otpisati! Uveren sam da država neće dozvoliti ovaj scenario i da će uraditi sve što je u njenoj moći da svaki oboleli dobije adekvatnu zdravstvenu negu. Ali postoji mogućnost da dođe do najgoreg - rekao je on.