Patrijarh Irinej: Bez Kosova, Srbija nije Srbija


IZVOR: Tanjug.rs, republika.rs - 27.06.2020 | 21:05


Srpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stanovištu da je Kosovo neotuđivi deo Srbije, bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je uoči Vidovdana patrijarh Irinej.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Irinej

Iako je ranijih godina imao običaj da jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne provodi na Kosovu, ovoga puta, zbog obaveza u Beogradu, srpski patrijarh neće putovati.

- Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno - rekao je Irinej za medije

Više iz rubrike "KOSOVO", pročitajte OVDE

Govoreći o značaju sutrašnjeg praznika i konteksta u kojem se obeležava, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj naše države, bez kojih “Srbija nije Srbija”.

- Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena je ogromna krv od Vidovdana do danas - rekao je on.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Irinej

Patrijarh je dodao da je Kosovo "sveta zemlja, za koju se vezuje sva istorija srpskog naroda".

Irinej je istakao da će sutrašnji dan u svim hramovima SPC biti u potpunosti posvećen Vidovdanu.

- Sutra ćemo ceo dan posvetiti ovom prazniku. Biće reči, govora i propovedi. Svaka crkva će na adekvatan način obeležiti ovaj praznik - poručio je srpski patrijarh.