Lakše do otkrivanja kancera: Klinički centar Srbije dobio najsavremeniju GAMA kameru


IZVOR: Tanjug.rs, republika.rs - 14.06.2020 | 10:20


Klinički centar Srbije dobio je najsavremeniju GAMA kameru, koja od sutra počinje da radi, a aparat služi za dijagnostiku u onkologiji, kardiologiji, endokrinologiji.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar Lončar u obilasku KCS

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je jutros obnovljeni Nacionalni PET centar i najavio da će KCS u avgustu dobiti još jednu GAMA kameru.

On je rekao da je ovo veliki dan za srpsko zdravstvo, zaposlene u Nacionalnom PET centru, ali za pacijente.

- Savremena GAMA kamera služi za dijagnostiku u onkologiji, kardiologiji, endokrinologiji i to u situacijama kada se luta sa dijagnozom - rekao je Lončar nakon obilaska obnovljenog Nacionalnog PET centra.

On je naveo da su radovi na obnovi Nacionalnog PET centra koštali oko dva miliona evra, a da je GAMA kamera koštala oko 250.000 evra.

Podseća da tokom radova PET skeneri nisu prestajali sa radom, jer postoje samo dva takva centra: jedan u KCS i jedan u Sremskoj Kamenici.

Direktorka Centra za nuklearnu medicinu prof. Vera Artiko kaže da je kompletno renoviran prostor Nacionalnog PET centra i da je pripremljena prostorija za novi PET, koji bi trebalo da stigne sledeće godine.

- Dobili smo šest novih radnih stanica uz postojeću PET mašinu koja nam omogućava bržu i bolju interpretaciju nalaza i veću interakciju između doktora koji rade - navela je ona.

Nova GAMA kamera , kako je rekla, omogućiće pouzdaniju interpretaciju nalaza, a radiće se i sa nižim dozama zračenja.

Direktor KCS prof. Milika Ašanin kaže da je KCS imao tri GAMA kamere, dve starije od 15 godina i jednu malu koja može samo da se koristi u domenu endokrinologije.

- Na tim aparatima godišnje dijagnozu dobije oko 5.000 pacijenata. Instaliranjem nove mašine i najavom nabavke još jedne u avgustu godišnje će se broj pregleda povećati za još 4.000 - rekao je on.