Zdrava životna sredina prioritet Srbije: Kvalitet vazduha odličan!


IZVOR: Borislav KAŠANSKI - 05.06.2020 | 05:03


Kvalitet vazduha u Srbiji trenutno je odličan, poručuje u intervjuu za Srpski telegraf Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, i dodaje da su ovih dana informacije o koncentraciji polena najposećeniji deo sajta i mobilnih aplikacija agencije.

Foto: Srpski telegraf

Filip Radović

Kako kaže naš sagovornik, Agencija za zaštitu životne sredine je jedina akreditovana u ovom delu Evrope za detaljna ispitivanja koncentracije polena u vazduhu.

- Za taj posao koristimo savremenu tehnologiju. Možemo da se pohvalimo sa 28 stanica širom Srbije, u kojima se obavljaju svakodnevna ispitivanja nivoa polena u vazduhu. Najvažnije je da građani koji su alergični na polen u svakom trenutku imaju pravu informaciju - ističe Radović.

* Tokom zimskih meseci suočili smo se s problemom zagađenja vazduha. Kada se podvuče crta, šta je najveći izvor zagađujućih materija u našoj zemlji?

- Pre svega, moram da naglasim da je zagađenje vazduha u Srbiji decenijama bio zanemarivan problem, koji sada zahteva hitno rešavanje. Svi pokazatelji govore da su najveći krivci za zagađen vazduh u Srbiji individualna ložišta. Tome u prilog ide činjenica da čak 60 odsto građana nije priključeno na centralno grejanje. Upravo to znači da više od polovine stanovništva tokom zimskih meseci nekontrolisano koristi najjeftinija fosilna goriva, a najviše drva, koja sagorevaju.

Foto: pixabay.com

* Na koje sve načine je moguće rešiti problem zagađenja?

- Država Srbija će uskoro izaći sa merama za poboljšanje energetske efikasnosti. Radna grupa koju vodi premijerka Ana Brnabić će raditi na tome da se građanima omogući brzo, efikasno i jeftino priključenje na gas, ali i prelazak na ekološki odgovornije izvore energije gde god je moguće. Istovremeno će se raditi i na mehanizmima putem kojih će država subvencionisati zamenu stolarije, odnosno podsticanje gradnje ekoloških fasada na objektima.

Vučićev investicioni program

* Kakve su prognoze za životnu sredinu u Srbiji?

- U poslednjih nekoliko godina pokrenute su značajne investicije u oblasti životne sredine, a posebno moramo istaći investicioni program "Srbija 2025", koji je inicirao predsednik Vučić, putem kojeg će biti investirano više od milijardu evra u sisteme za preradu otpadnih voda. Na taj način, pored toga što ćemo očistiti vode Srbije, otvorićemo i mnogobrojna radna mesta.

* Na čemu Agencija za zaštitu životne sredine trenutno najviše insistira kada je reč o kvalitetu vazduha?

- Rukovodimo se motom kineskog generala Sin Cua, koji glasi: "Ako nešto ne možeš izmeriti, ne možeš ga ni kontrolisati." Zato naše merne stanice poseduju najsavremenije tehnologije u pogledu softverskih rešenja. To nam je omogućilo da građani imaju informacije o stanju vazduha u realnom vremenu. Međutim, u Srbiji i dalje nedostaje mernih stanica. Zahvaljujući Evropskoj uniji, kroz IPA projekte u narednim godinama sva mesta u našoj zemlji biće pokrivena monitoringom vazduha. Pomoću najsavremenije opreme proširićemo mrežu za vazduh sa još 17 stanica, ukupne vrednosti osam miliona evra. Značajno ćemo unaprediti i dosadašnji monitoring voda, a posebno sa aspekta određivanja opasnih i štetnih materija koje se ispuštaju u površinske vode.

* Kako vidite budućnost ekoloških projekata u Srbiji?

- Na planu ekologije se decenijama ništa nije radilo u Srbiji. Sjajno je što su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije doveli našu zemlju u poziciju da je Evropska unija spremna da ulaže u životnu sredinu naše zemlje, što znači da veruje u njenu stabilnost i prosperitet. Danas su ekološke teme te o kojima se ne samo govori već se i vredno radi. Ovo je oblast u kojoj se rezultati ne vide odmah, ali je važno da uložimo mnogo rada, kao i da podignemo svest građana o tome koliko je ova tema važna.

* Gradi se nova zgrada Nacionalne laboratorije za kvalitet vode i vazduha. Kada se očekuje završetak radova?

- Tokom juna očekujem da će kompletni radovi na novoj zgradi Nacionalne laboratorije za ispitivanje kvaliteta vode i vazduha biti završeni. Reč je o investiciji vrednoj četiri miliona evra, tu mislim, kako na novu zgradu tako i na novu opremu poslednje generacije. Ona je značajna jer sa analitičkom opremom novih tehnologija stiče se poverenje u tačnost i preciznost dobijenih rezultata merenja i stvara se prilika da postanemo deo referentnih evropskih laboratorija u ovoj oblasti.

* Da li se svest naših građana menja kada je reč o očuvanju životne sredine?

- Znatno se promenila i to je veoma važno. Danas, kada imamo stabilan rast ekonomije i dramatičan pad nezaposlenosti, građanima životna sredina postaje sve interesantnija tema.